IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на тока на енергийната борса намалява през октомври

През септември беше постигната цена на базовата електроенергия в сегмента "Ден напред" от 90,45 лева за мегаватчас - втория най-висок резултат за годината

15:05 | 12.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на базовата електроенергия и на двата сегмента ("Ден напред" и "В рамките на деня") на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) намаляват на месечна база, показват данните на борсовия оператор.

През септември базовите мощности в сегмента "Ден напред" записаха средна цена от 90,45 лева за мегаватчас, което е вторият най-висок резултат след средната цена от 107,57 лева за мегаватчас, постигната през януари.

Разпространението на COVID свали средните цени в някои месеци и под средно 50 лева за мегаватчас.

През октомври обаче отново регистрираме понижение - в рамките на 6,7% до 84,40 лева за мегаватчас средна цена в този сегмент. Пиковият товар също отчита намаление - от 3,8% на месечна база до 93,30 лева за мегаватчас.

Общо изтъргуваните обеми базов товар през октомври се увеличават с 3,5% до 1,43 тераватчаса. 86% от изкупената енергия е от търговци, а 62% от продадената идва от от производителите.

Регистрираните пазарни участници в този сегмент са 81 и остават без промяна спрямо септември.

Сравнението с регионалните енергийни пазари показва, че ценовите флуктуации на българската борса до голяма степен съвпадат със случващото се на останалите борси.

Среднопретеглената цена на електроенергията в сегмента "В рамките на деня" е 85,75 лева за мегаватчас, което е с 10,3% по-ниско от нивата през септември. Средната цена на пиковия товар в тази търговия е 92 лева за мегаватчас, или с 10,6% по-евтино спрямо месец по-рано.

Среднодневно на този сегмент на БНЕБ се търгуват около 3,2 гигаватчаса електроенергия.

Активните пазарни участници в сегмента за търговия в рамките на деня се увеличава с 4,4% и вече са 47.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още