IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подписаха договора за два нови военни кораба за ВМС за близо 1 млрд. лв.

Направихме втората крачка за модернизацията на Българската армия, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов

14:17 | 12.11.20 г. 6
<p>
	Морска гара Варна, военнослужещи от Военноморските сили. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Морска гара Варна, военнослужещи от Военноморските сили. Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната подписа договора за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили (ВМС). Изпълнител на проекта е германската компания Fr. Lürssen Werft, съобщава се на сайта на ведомството.

“Днес е важен ден за Военноморските сили. С този проект направихме втората крачка за модернизацията на Българската армия след подписването на договора за нови изтребители. Надявам се да не е последната”, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на церемонията по подписване на договора с Fr. Lürssen Werft GmbH&Co. KG.

„Подписахме договор, който е важен не само за българските въоръжени сили в лицето на българския флот, но и за компанията Lürssen. Той показва, че отношенията, в това число и икономическите между двете приятелски държави Република България и Федерална Република Германия се развиват добре“, допълни Каракачанов. 

„Сделката е особено важна, защото двата кораба ще бъдат изцяло построени в България, във Варна. Планираме в бъдеще да строим още кораби, които ще бъдат както за Черно море, така и за други морета“, каза Дирк Малговски, управляващ директор на Fr. Lürssen Werft на церемонията по подписването.

Процесът по изграждане на корабите ще отнеме няколко години.

„Това е важен ден за България, за българските ВМС и за Lürssen. Успяхме да подпишем договора с държава, която е наш партньор в НАТО, и е член на Европейския съюз. Благодарение на тази сделка отличните връзки между нашите две държави ще се задълбочават още повече“, подчерта Дирк Малговски.

Според одобрения от Министерския съвет контракт компанията ще построи и достави два многофункционални модулни кораба, като финансовата рамка на проекта е на стойност 984 млн. лв. с ДДС. Строежът ще бъде извършен в корабостроителен завод МТГ „Делфин“.

Корабите се очаква да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година. Договорът предвижда обучение както на екипажите, така и на инженерния състав. Корабите притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. С реализацията на проекта ВМС ще придобият модерни способности за противодействие на надводен, подводен и въздушен противник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
Както са тръгнали нащ'е направо да поръчат един самолетоносач.....D:D:D:.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Чувал съм че само модерна многофунционална военна радарно-комуникационна система последно поколение за 1 съд може да струва до 500 милиона. Какво остава за останалите скъпи неща като въоръжението и силовите агрегати, например?Та и на мен ми е интересно какво точно са пазарили срещу тия 1 милиард. Май ще са едни празни корабчета, които впоследсствие трябва да се пълнят допълнително с модули за доста повече милиарди левчета. Само ракетите томахоук са по $1 милион бройката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
vankata89
преди 3 години
На гол тумбак чифте пищове. За *** са ни тия кораби особено в тая кризи. Мамамито им и дърти *** да им приседнат комисионните дано,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
на кой са се спряли opv90 или opv85 ... ?! ... корабите и снаряжението не са без пари ... :)))https://luerssen-defence.com/english-luerssen-opv-90/израелците наскоро купиха няколко К130 за ?400млн. единична цена ...https://luerssen-defence.com/english-luerssen-corvette-k-130/с нашия бюджет май ще е opv85 ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
И аз съм националист, родолюбец и в редки случаи шовинист. Като видях макетите на многофункционалните модулни патрулни кораби ......... то живи катери! При това катери за 1 000 000 000 лева!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
много добре ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още