IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работата от вкъщи е неудовлетворяваща за над половината от служителите в света

Бъдещето е в намирането на траен баланс между работата от вкъщи, от офиса или от друго място, счита консултантска компания

21:02 | 12.11.20 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Над половината от служителите се чувстват неудовлетворени, работейки трайно от вкъщи, като една от причините, която посочват, е невъзможността да научават нови неща и да се развиват. Това показва съвместното проучване „История и бъдеще на офиса“ на консултантската компания Cushman&Wakefield и Центъра за недвижими имоти и градски анализи.

Според анализа макар и работата от вкъщи да нарасна като значимост в условията на коронавирус пандемията, малко вероятно е компаниите да заложат 100% на този модел, когато се върнат към нормалния си ритъм на работа. Бъдещето, според доклада, е свързано по-скоро с намирането на траен баланс между работата от вкъщи, от офиса или от друго място. В проучванията на компанията се говори за екосистема от работни пространства, които могат да обхващат изнесени офиси, споделени офиси и други решения с цел максимална гъвкавост и ефективност.

„Терминът „работа от къщи“ трайно се замества от „работа от всякъде“. Най-важната задача на компаниите в дългосрочен план е да създадат устойчив модел на работа, така че да поддържат висока ефективност. На този етап най-благоприятен модел и за двете страни е баланс между дистанционна и присъствена форма“, коментира Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman&Wakefield Forton.

Проучването на Cushman & Wakefield потвърждава, че макар дистанционната работа да спестява време за придвижване и да намалява стреса, ефективността на служителите се влияе негативно от липсата на взаимодействие с колегите им. Постоянната работа „виртуално“ създава предпоставки за по-често разсейване и по-трудна комуникация в екипите, отслабва корпоративната култура и затруднява приобщаването на нови хора, сочи още докладът.

„В момента повечето компании залагат на краткосрочни решения за оптимизация на пространството, тъй като нямат яснота кога служителите им ще се върнат трайно в офиса. В дългосрочен план обаче ще се налагат нови стандарти и условия на работната среда – повече пространство на човек, по-големи общи части и разделяне на служителите на потоци. С оглед на новите мерки за безопасност, не е изключено компаниите, които в момента освобождават площи, след година-две да търсят разширения“, допълва Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Той посочва, че и в миналото е имало опити на отделни компании за пълно преминаване към работа от къщи, но всички са се отказали от този модел.

„Намирането на точния баланс между различните работни пространства е специфично за всяка индустрия и компания. Затова намирането на дългосрочно работещи решения ще е ключово за бизнеса през следващите месеци“, коментира Кръстев.

Според инж. Петко Лозанов, мениджър „Проджект мениджмънт“ в Cushman & Wakefield Forton, вътрешната реорганизация на площите е съществен елемент от новата роля на офиса в бизнес ежедневието. Затова и традиционният офис вече отстъпва на модели, като Activity Based Working или организация на пространството според спецификата на работните процеси на компанията.

„Офисът на бъдещето все по-малко ще бъде място, където служителите отиват и работят в интервала от 9 до 18 часа и все повече място за срещи, социализация, обмен на идеи и информация, работа по съвместни проекти…“, обобщава Лозанов.

С оглед на това новите концепции за организация на работното пространство включват повече зали за срещи и пространства за социализация, споделени работни места и системи за запазване и планиране посещаемостта в офиса в комбинация с работа от вкъщи за сметка на плътно подредените в редици работни места. Според Лозанов предимството на този модел е и спестяването на разходи, тъй като позволява една и съща квадратура да се ползва по-ефективно и съответно от повече хора в сравнение с традиционните разпределения.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 5
julian12
преди 3 години
Човекът е социално животно. Няма да се получи да работиш постоянно от където си решил дори най-глемите технократи да натискат в тази посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Най-после смислена информация по темата.Работата от вкъщи пистоянно е химера.Понякога може да направиш нещо от вкъщи, някой друг ден да останеш-ОК, но толкова.И тук липсва проучване сред работодателите, няма такъв, който да е ОК служителите му да си стоят вкъщи, ако има алтернатива. Ефективността пада в пъти, социална деградация, липса на мотивация, липса на контрол, липса на жив контакт и тн.Само тия, дето са цъкали по няколко месеца от вкъщи, се прехласват и дрънкат, как било това бъдещето. Питайте хора, дето работят от години така, да ви кажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
alligator_29
преди 3 години
Моделът "работата от вкъщи" е обречен на провал и няма да замени традиционните офиси. Сред основните причини за това са:1. При работа от вкъщи няма ясно разграничение кога си на работа, а кога не си. Понеже обстановката не се сменя. 2. По-малка ефективност при работа от вкъщи поради липса на пряк ръководител, проверяване на свършената работа и многото фактори пречащи на фокусирането: децата, музика, комшиите, ремонтите, доставките и т.н. 3. Пълното отсътствие на социализирането (не всички хора са интроверти).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още