IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Гранична полиция" няма право да проверява за глоби и фишове, реши съдът

Това, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, не е основание за спиране на границата

17:57 | 12.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) нареди на граничните власти незабавно да преустановят връчването на наказателни постановления и/или електронни фишове за неплатени глоби на ГКПП "Кулата – Промахон" и на ГКПП "Илинден – Ексохи", съобщиха от съда.

Определението по административното дело е окончателно. То бе образувано по частна жалба на адвокат И. Брусева.

В определението си върховните съдии изрично подчертават, че: „с оглед на трайната съдебна практика на Конституционния съд, на Съда по правата на човека и на Съда на Европейския съюз, обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за движението по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната“.

Върховните съдии са описали в определението си и основните законови задължения на граничните полицаи, а именно: 1.) установяване на самоличността на лицето чрез идентификация; 2.) проверка на валидността на документа; 3.) проверка за наличието на признаци за фалшифициране или подправяне на документа.

Граничният полицай може да извърши проверка на лицето и в АИС „Граничен контрол" в рамките на минималната гранична проверка. По правило лица, които се ползват с право на свободно движение, съгласно правото на Съюза, подлежат на минимална гранична проверка. 

„От изложеното се установява, че липсва законово правомощие на органите и на служителите на Главна дирекция „Гранична полиция“ да извършват контрол по Закона за движението по пътищата, включително проверки за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове по ЗДвП и неплатени глоби в срока за доброволно плащане при преминаване на ГКПП Кулата - Промахон и ГКПП Илинден – Ексохи. Проверките при преминаване на ГКПП могат да бъдат свързани със самоличността на лицата, валидността и истинността на представените документи (лична карта или паспорт)“, пише още в решението на ВАС.

Припомняме, че от лятото специална система по граничните пунктове проверява за неплатени глоби към пътна полиция. А преминаването ставаше след плащане на актовете и фишовете. За по-малко от месец МВР връчиха глоби за над 1,5 млн. лв. по границите. Шофьорите с фишове биваха отбивани встрани и разполагаха с два часа да платят чрез ПОС терминал. В случай, че решат да не плащат глобите, им се отнемат книжката и талона, а ако колата, която шофират, е на тяхно име, тя се спира от движение.

Новата система разгневи шофьорите и провокира сериозен обществен отзвук, защото огромен дял от хората всъщност не знаят за това, че са направили нарушение просто защото не са били уведомени. Проблемът съществува от години, но досега повечето шофьори научаваха при смяна на свидетелството за управление на МПС.

По-интересното е, че от "Пътна полиция" бяха категорични преди няколко месеца, че новата система не нарушава ничии права и не поставя никакви ограничения пред напускането на страната. Те не можаха и да обяснят каква е причината хората да не подозират, че имат задължения и са направили конкретно нарушене. 

Едва от 24 юни гражданите могат да проверят онлайн дали имат невръчени глоби по Закона за движение по пътищата. Справките се правят през интернет портала на МВР. Водачите ще могат да видят дали имат невръчени наказателни постановления (НП) и електронни фишове, като въведат номер на шофьорска книжка и ЕГН. Справката обаче не показва какви точно нарушения са извършени, както и какъв е размерът на санкцията. В случай че излезе, че има невръчени фишове, лицето трябва да отиде на място в КАТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Браво.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още