IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд на Германия: Ускореното спиране на реактори нарушава закона

Германските законодатели не са предвидили адекватна компенсация за затварянето на централи, които не са изчерпали капацитета си

10:41 | 13.11.20 г. 5
<p>
	<em>Купол на ядрен реактор. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Купол на ядрен реактор. Снимка: Bloomberg LP

Федералният конституционен съд на Германия поиска промени в Закона за ядрената енергетика, с които да бъде спазена Конституцията на страната, става ясно от съдебно решение, публикувано на сайта на институцията.

Съдът постанови през 2016 година, че ускорената процедура по извеждане от експлоатация на ядрени мощности противоречи на Конституцията, защото не е предвидена адекватна компенсация за реакторите, които все още не са приключили своя жизнен цикъл. Това е нарушение на правото на собственост, предвидено в чл. 14 на Конституцията на Германия.

Правителството направи промени в законодателството през лятото на 2018 година, но днес конституционните съдии се произнасят, че тези промени не са достатъчни за отстраняване на нарушението. Самите изменения в Закона не са влезли в сила, защото не са изпълнени и всички записани предпоставки, пишат още от Федералния конституционен съд.

Според предвидените промени компенсациите трябва да бъдат одобрени от Европейската комисия по правилата за държавна помощ. Берлин обаче така и не е изпратил нотификация до ЕК по този казус.

Сега законодателите трябва да изготвят нови промени в Закона за ядрената енергия, за да бъде премахнато нарушението на основните права, установено през 2016 година.

Казусът

През 2001 година федералното правителство и доставчиците на електроенергия подписаха споразумение за ядрената енергия, според което се определя максимално количество електроенергия, които ядрените централи могат да произведат.

Това споразумение беше обновено след инцидента във Фукушима през 2011 година. Тогава законодателите в страната определиха конкретни дати за спиране на реакторите в ядрените централи в страната, определени по-късно от Конституционния съд като противоконституционни.

Съдът беше сезиран от две компании, които оперират ядрени мощности в страната - PreussenElectraс, собственост на енергийния гигант E.ON, и шведската Vattenfall.

"Ще анализираме решението на Федералния конституционен съд и бързо ще изготвим правна уредба, която отговаря на изискванията", коментира министърът на околната среда на Германия Свеня Шулце, която отговаря за ядрената безопасност.

В съобщение от ресорното министерство уточняват, че решението на Съда не е срещу затварянето на ядрените мощности като цяло, а касае искове на производители относно изплащане на компенсации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
от теб казано нема как да се засегна ... :)))- през 2018 в ЕС от всичкият произведен ток 28% е от АЕЦ- от 2006 до 2018 токът от АЕЦ е намалял с 17%- в света никога не се е произвеждало повече от 10% от общото производство- франция през 2019 е произвела 71% от токът си от АЕЦ и има за цел делът до 2050 да спадне до 50%- от толкова десетилетия ядрена енергетика продължава да няма технология за справяне с високорадиоактивните отпадъци , то не че с другите има де ... :))) ... няколко десетилетия изстива използваното гориво после го остъкляват и единственото което е измислено досега е да го бетонират . след 300 години пак го бетонират , щото бетонът има някаква трайност и радиацията го разпада ... :))) и така 250.000 години бъдещите поколения си премятат една смъртоносна купчина бо.к.лук ... :))) ... за да църкаш тука къф супер-дупер технология имаме ... у лево целата радиоактивност ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
vzhekoff
преди 3 години
Толкова си глyпaв, че не си струва да ти се отговаря. Въпреки написаното от теб, една Франция получава около 4/5 от ел. енергията си от атомни реактори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Отказ от строеж на нови ядрени мощности е едно, обаче е глупаво да се спират действащи централи, освен поради съображения свързани с безопасността, или когато вече не са рентабилни. Спряните реактори също са екологичен проблем, само дето вече не произвеждат ток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
хех ... технологии не ... :))) ... ядрената енергетика отива в историята , никога не е била водеща и никога няма да стане водеща ... сложно , безсмислено скъпо , нерешен проблем с отпадъците още от самото създаване на отрасъла ... единствено ще има приложение в ограничени сфери за специфични нужди от захранване ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Путин им рече: - ядрена енергетика не развивате, газ не искате.... с дърва ли ще се топлите?Ама и за дърва в Сибир ще трябва да ходите :)Bloomberg: САЩ имат пари, но технологии не, Щатите не са лидер в ядрената енергетика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още