IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите трябва да вземат под внимание говоренето за инфлацията

Изглежда малко вероятно скорошният ръст на цените да представлява риск за реалната икономика в близко бъдеще, но това дава шанс за подготовка на портфейлите

09:39 | 14.11.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Има две добри новини за празнуване от пазарите тази седмица. Първата е очевидна – обещаващата ваксина на Pfizer и BioNTech. Антъни Фаучи, водещият експерт по инфекциозни болести в САЩ, коментира пред Financial Times, че очаква и втора скоро, пише Джилиан Тет в свой анализ за изданието.

Това отприщва надежди за прекратяване на блокадите заради коронавируса през 2021 г. Инвеститорите надлежно започнаха да се позиционират за икономическо възстановяване: доходността по 10-годишните американски облигации нарасна до 1% и цените на повечето акции скочиха, докато тези на технологичните групи поевтиняха (последните се считат за основни бенефициенти на блокирането).

Втората добра новина обаче не е толкова очевидна и много политици изобщо не биха я обозначили по този начин: все повече се разпространява идеята, че се завръщат и дългосрочните рискове от инфлация.

Тази седмица Goldman Sachs предупреди клиентите, че ключова тема на 2021 г. ще бъде рязкото засилване на кривата на доходността, която очертава разликата в краткосрочните и дългосрочните лихвени проценти на фона на опасенията за инфлацията. Британските мениджъри на активи Руфър и Уилис Оуен също говорят за това. Те цитират графики от финансовата история на ХХ век, които показват как цените обикновено скачат след рецесионни шокове, обикновено поради правителствени мерки за рефлация.

Мисля, че инвеститорите трябва отново да започнат да мислят за инфлацията“, коментира Уилбър Рос, американският търговски секретар. Той не очаква, че инфлацията ще излезе извън контрол, но смята, че се задава рязка промяна и това може да предизвика преоценка на пазара, като направи инвеститорите по-предпазливи по отношение на облигациите, особено като се има предвид колко от тях правителството трябва да продаде, за да се справи с очакваните дефицити.

Служителите на Федералния резерв биха искали това да се размине, а много от тях вероятно биха осъдили това говорене като опасно. В крайна сметка, казват те, данните не показват никакъв ценови натиск сега: основният индекс на потребителските цени в САЩ рязко спадна заради пандемията и е около нивото от 1,6%.

Данните от САЩ може и да са подценени обаче. Тази седмица икономистите от МВФ предположиха, че глобалната инфлация е подценена с около 0,23 процентни пункта заради пандемията, тъй като статистиците не са актуализирали своите показатели за потребление, за да отразят как блокирането е променило моделите на разходи.

Въпреки това, дори ако „реалната“ инфлация в САЩ е по-близка до 2%, това остава в рамките на целевия диапазон на Фед, особено като се има предвид, че Джей Пауъл, председателят на Фед, заяви през август, че 2% вече не са таван, а просто средна стойност цел във времето.

Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 3 години
Не е, щото вървят навсякъде :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Petar2015
преди 3 години
Ама разбира се, печатенето на 10 квинтилиона книжни пари не е причина за притеснения за инфлация. Такива неща са проблем само в Зимбабве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още