IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубата на изборите струва на Тръмп старото му приятелство с Fox News

Президентът може да започне своя собствена медия, но пречките едва ли ще съборят канала от лидерската му позиция

15:31 | 13.11.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Fox News – любимата медия на президента Доналд Тръмп, е в немилост. За новинарския канал предстоят трудни времена: възможен спад на рейтинга, атаките на президента в Twitter и конкурентна медия, подкрепена от самия Тръмп.

Въпреки това малцина очакват гнева на държавния глава да свали Fox News от трона му скоро, посочва Bloomberg в свой материал. Устойчивостта на телевизионния канал обаче все пак може да бъде подложена на изпитание, невиждано досега. Axios съобщи в четвъртък, че самият Тръмп планира да пусне своя абонаментна новинарска платформа, която ще е конкурентна на услугата Fox Nation, пусната преди две години.

Междувременно Тръмп се обърна още по-яростно срещу доскорошния си любимец сред мейнстрийм медиите в САЩ, след като каналът – също както много други в страната, обяви Джо Байдън за победител от изборите миналата седмица.

В четвъртък Тръмп публикува туит, в който се казва, че дневният рейтинг на Fox „напълно се е сринал“, тъй като в телевизията „забравиха какво ги направи успешни, какво ги доведе до тук“. Според президента медията е забравила за своята „златна гъска“.

В същото време в отговор на туитовете на Тръмп Fox обяви, че аудиторията й през деня е нараснала с 62% - средно 2,7 млн. зрители са гледали телевизията през седемте дни до сряда – спрямо същия период на миналата година. Медията също така е била и най-гледаната в изборната нощ с аудитория от 14,1 млн. зрители.

Причината за горчивите думи на държавния глава е една – липсата на лоялност. Той сподели и туитове на потребители, които критикуват канала за недостатъчна преданост на президента и призовават консервативните граждани да предпочетат конкурентни мрежи като Newsmax.

Акциите на Fox Corporation, която е собственик на Fox News, поевтиняха с над 6,6% в четвъртък заради атаките на президента и спекулациите за създаване на конкурентна медия.

Newsmax, основана от приближения до Тръмп Кристофър Руси, на свой ред отчита ръст на зрителската активност през последните дни. Медията все още не е обявила Байдън за президент и използва това, за да привлече привържениците на Тръмп, които се съмняват в изхода от вота и негодуват срещу Fox News, която обяви по-рано, че демократът печели ключов републикански щат като Аризона. Впоследствие все повече телевизии се присъединиха и също обявиха Байдън за победител в щата.

Инструмент за преговори

Отношенията на Тръмп с най-гледания телевизионен канал в САЩ се движеха нагоре-надолу през годините. Той бе чест гост на Fox News много преди решението си да се кандидатира за президент, а коментаторите на канала бяха сред поддръжниците му по време на четиригодишния му мандат.

„Мнозина от зрителите на Fox News обожават президента Тръмп“, посочва Джо Клаън, бивш президент на американските операции на CNN и настоящ съпредседател на стрийминговата компания Tapp Media LLC.

Според него Тръмп може да използва атаките си срещу Fox като средство за договаряне. „За него всичко е свързано с преговорите“, посочва още Клайн. „Щом веднъж нещата се уталожат, аз съм сигурен, че той ще сключи най-добрата сделка, на която е способен – независимо дали става въпрос за започване на своя компания или получаване на много пари, за да се появи в нечий друг ефир“, допълва той.

Тръмп обаче продължава да подкрепя някои от праймтайм лицата на Fox News, които според него са по-близки до каузата му. В четвъртък той препоръча сегмент на коментатора Шон Ханити, посветен на избирателните машини.

„Обичаме конкуренцията“, каза по-рано главният изпълнителен директор на Fox News Лахлан Мърдок. „Винаги сме просперирали с конкуренция и имаме силна конкуренция и сега“, допълни той.

Други варианти

Ако Тръмп иска да започне своя собствена медийна компания, може да тръгне по стъпките на бившата звезда на Fox News Глен Бек, разчитайки на големия си брой привърженици, които да плащат месечен абонамент.

Но макар Бек успешно да привлече десетки хиляди абонати към своята платформа TheBlaze, то бившият кандидат за вицепрезидент на републиканците Сара Пейлин закри своя телевизионен канал само година след пускането му.

Тръмп е способен да създаде значим медиен бизнес със своя собствена стрийминг услуга – който обаче да не е толкова голяма заплаха за Fox.

„Смятам, че много хора биха се записали за 5 или 6 долара месечен абонамент, за да гледат негово шоу и да го подкрепят“, посочва Кристофър Балфе, главен изпълнителен директор на Red Seat Ventures, която помага за изграждането на бизнеси на лица от медиите.

„Не мисля, че ще е конкурент на канала на Fox News, но може да е много успешен канал за стрийминг“, допълва той за амбициите на Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Тепърва ще се реши кой ще е президент. Сагата не е свършила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
абсолютно вярно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 години
тук не си прав... тръмп определено е по голям отколкото заслужава да е.Само се замисли друг човек с неговия акъл, но без наследството и връзките от тате, до къде щеше да стигне ? ... чистач и мияч максимум, а тоя президент на най могъщата държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
още по-добре ... за foxnews това е добра новина . ще се отърват овреме от "горещ картоф" ... рижият китеник ще утече по-бързо в небитието с пърформънсите си в комплект с личният си канал ... :))) ... историята е пълна с тарикатчета , мислещи се за по-големи отколко са ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още