IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победата на Русия в Нагорни Карабах е загуба за ЕС

Формирането на външна политика в по-широки граници, която да обхваща съседите на блока, става все по-милитаризирано

17:54 | 13.11.20 г. 10
<p>
	<em>Снимка: EPA/DAVID GHAHRAMANYAN/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/DAVID GHAHRAMANYAN/БГНЕС

След шестседмични боеве за спорния регион Нагорни Карабах и няколко неуспешни опита за прекратяване на конфликта Русия посредничи за сделката между Армения и Азербайджан, която изглежда, че този път ще се спазва, пише онлайн изданието Politico.eu в свой анализ.

Официалното повторно замразяване на конфликта доведе до двама ясни победители: Русия и Турция, а Европейският съюз (ЕС) остава отстрани и изглежда сякаш е без всякакво значение в собствения си заден двор. Освен ако ЕС не преосмисли стратегията си в региона, изглежда, че ще е принуден да наблюдава, докато другите поемат отговорността.

Сделката с посредничеството на Русия поразително прилича на това, което Армения, Азербайджан и международната общност се съгласиха, че би било разумен компромис съгласно т. нар. Мадридски принципи отпреди десетилетие. Основната разлика е, че се прилага с военна сила, а не с дипломати или политици.

Като част от сделката Русия ще разположи около 2000 мироопазващи сили, като гарантира, че Нагорни Карабах ще има защитена от Русия сухопътна връзка с Армения и че Азербайджан ще има защитени от Русия комуникационни линии и транспортни връзки през Армения до азербайджанския ексклав Нахичеван.

В тази сделка Азербайджан може и да изглежда победител, а Армения – губещ, но ситуацията е по-сложна и за двете страни. За Баку това е по-скоро фаустовска сделка, отколкото победа. Азербайджан придобива седем територии около Нагорни Карабах, по-рано окупирани от Армения, и ще успее да запази териториалните печалби, които е постигнал в анклава, но ще трябва да приеме ограничения върху бъдещата си външна политика и сигурност.

С руското военно присъствие на международно признатата територия на Азербайджан и руския персонал по сигурността, осигуряващ азербайджански достъп до неговия ексклав, Москва изведнъж придобива много повече лостове за въздействие в страната.

Нагорни Карабах сега ще изглежда по-скоро като сецесионистичните региони на Грузия - Абхазия и Южна Осетия, преди 2008 г. Двата сепаратистки региона на Грузия отдавна са геополитически удобни конфликтни зони, които позволяват на Русия да повиши или понижи температурата на сигурност, за да повлияе на вътрешната политика и ситуацията на сигурност в Грузия.

Сега към този „клуб“ се присъединява и Азербайджан. В краткосрочен план това ще доведе до азеро-руски меден месец, но може да се превърне в източник на бъдеща нестабилност и ожесточение в отношенията между Москва и Баку.

Междувременно Армения запазва фактически контрол над част от Нагорни Карабах, а разполагането на руските миротворци на място прави страната по-малко уязвима от бъдещи конфликти. В резултат обаче Армения се оказва в много по-трудна ситуация, защото увеличава драстично и без това голямата си зависимост от Москва. Това, което остава от контролирания от Армения Нагорни Карабах, сега е беззащитна територия без Русия. Ереван се изправя пред възможността Русия да го натисне още по-силно да направи болезнени отстъпки във вътрешната или външната политика.

Истинските победители от конфликта в крайна сметка са Турция и Русия.

Москва затегна контрола си над Армения и вътрешната и външната политика на страната. Освен това има много по-голям военен лост и сигурност за бъдещото развитие в Азербайджан.

Турция също има повод за празнуване. Нейният съюзник Азербайджан отново придоби своите седем области и част от Нагорни Карабах благодарение до голяма степен на турската подкрепа. Турските военни и произведени от Турция дронове получиха добра реклама, както и доверието към Анкара като военна сила, която наистина подкрепя своите съюзници (за разлика от Русия). И въпреки военните маневри способността на Анкара и Москва да останат в добри отношения остава непоклатима.

Нищо от това не вещае добро за собствената външна политика и международния профил на ЕС. Формирането на външна политика в по-широки граници, която да обхваща съседите на блока, става все по-милитаризирано. Основните играчи в спорния регион не са страни от ЕС.

Вместо това Турция, Русия и сега Азербайджан все повече виждат смелите военни действия като ефективен и сигурен начин за успех – от Южен Кавказ до Сирия и Либия. Докато ЕС продължава да се фокусира почти изключително върху дипломатически и икономически средства за упражняване на властта си в съседство, другата тенденция ще продължи.

Няма бърз изход от тази ирелевантност за ЕС. Все пак, освен да изпрати войски и да се вмъкне във военен конфликт, има и друг възможен път напред. ЕС трябва да започне да развива военни и разузнавателни партньорства, както и партньорства по отношение на киберсигурността, с няколко държави около източния и южния си фланг. Блокът трябва да се превърне в сила, която може да упражнява влияние в сферата на сигурността, в допълнение към политическото и икономическото си влияние. Само тогава, с времето, гласът на ЕС ще се чува по-добре там, където е най-важно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Само остава да кажете как и с какво Русия е победила в Нагорни Карабах. Щото когато руснаците влязоха там не мисля че някой въобще е посмял да изстреля дори и 1 изстрел срещу тях.А ако примерно Турция беше унищожила и Армения това щеше ли да бъде победа за ЕС?Много невярна теза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
*организация, не ситуация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Има няколко много важни момента в тази работа.1. ЕС не е военна, а икономическа и политическа ситуация. ЕС си има много други грижи, за да се занимава с папуаски сбивания между народи, които откровено не са европейски. 2. Големия победител от тая патаклама е Азербайджан и Турция. Турчуляка отново показа, както и в Либия, че руските ламарини, т.е. танкове, бронетранспортьори и тн. вече не струват нищо. Най-обикновени дронове, сглобявани по Анадола, направо ги помилат. 3. Арменците поподсмърчаха, пък разбраха, че нито *** ще ги пазят, нито пък военното оборудване, което имат, става за нещо. Ватенката се интересува само нещо да вземе. За съжаление Армения не е като Сирия и бързо стана ясно това.4. Азерски газ ще тече през Турция, а в една нова тръбичка - паточе, пуснато наскоро, ще се чува само ехо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
fon
преди 3 години
Преди 6 години Путин отбеляза и някаква нечувана победа над ЕС в Крим. В момента беднотията в Русия бележи абсолютни върхове. Ние ако сме бедни, извадете още 25% и ще получите стандарта на горния колхозник. https://***.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Russia&country2=Bulgaria&displayCurrency=EUR
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Случайно или не май си уцелил :)However, for over ten years Jewish Bolshevist rulers had been endeavoring from Moscow to set not only Germany but all Europe aflame. At no time ever did Germany attempt to carry her National Socialist Weltanschauung into Russia, but on the contrary Jewish Bolshevist rulers in Moscow unswervingly endeavored to foist their domination upon us and other European peoples, not only by ideological means but above all with military force.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
fon
преди 3 години
Това е страхотна загуба за ЕС. Сега икономиката на ЕС ще се срути. Между другото къде се намира този икономически тигър Нагорни Карабах?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
путин сутрин като ходи до тоaлeтнaта, не е ли победа? Тотална девалвация на словото, по скоро на журналистите. Срещу скромно заплащане могат да ти напишат каквото си искаш. От друга страна той е длъжен да се намеси, защото в Москва живеят 1.5 милиона азери и 600-700 хиляди арменци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
"Победата на Русия ... е загуба за ЕС "мхм , от тук следва , че ако Хитлер бе победил СССР през втората световна война , щеше да е голяма победа за ЕС .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Ауу, че кога Русия е воювала в Карабах, че да победи?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
В предната статия Русия не беше ли губеща?Истинските победители от конфликта в крайна сметка са Турция и Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още