IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката на Полша в защита на въглищната индустрия

Цената на тока в страната вече е най-високата в ЕС, защото тя не се възползва от предимствата на ВЕИ

16:51 | 18.11.20 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Романсът на Полша с въглищата има дълга история, но предстои развод, пише в коментар европейското издание Politico.

Въглищните централи в страната осигуряват към 3/4 от потребяваната електроенергия, а индустрията дава работа на около 100 хил. души, сплотени от силни синдикални организации и с достатъчно политическо влияние.

Но Варшава е под силен натиск на пазарите и на ЕС на фона на Зелената сделка да се откаже от въглищата.

Правителството на страната вече представи програма за затваряне на въглищните мини до 2049 година, или само година преди заложената от ЕС цел за въглеродна неутралност на икономиката. Текстовете предвиждат финансова подкрепа за сектора, без значение дали ЕК ще одобри по правилата за допустимата държавна помощ.

В последните месеци цените на едро на електроенергията в Полша са най-високите в ЕС, показват данни от проучване на Ember. Между април и септември средната цена на едро на електроенергията в Полша е 46 евро за мегаватчас, спрямо средно за ЕС 31 евро за мегаватчас.

Мозъчният тръст коментира, че Варшава изостава от останалите държави в общността, които се възползват от предимствата на възобновяемите ресурси и ниските цени на природния газ в условията на пандемия. Едва 13% от потребяваната енергия в Полша се произвежда от възобновяеми източници, което е едно от най-ниските нива в целия ЕС.

Варшава е сама в Брюксел в защитата на своите въглищни централа. Единствено Полша не е предложила план за намаляване на емисиите и цел във връзка със Зелената сделка. Politico прогнозира, че този факт може да коства орязване на фондовете, които подпомагат енергийната трансформация.

Положението на Полша ще стане още по-тежко, ако ЕС одобри плановете на Еврокомисията за допълнително намаляване на емисиите с поне 55% до 2030 г. Сегашната цел е намаление на въглеродните емисии с 40% (спрямо нивата през 1990 г.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
xapoznai
преди 3 години
Че те дори надбавките вероятно са по-високи от цената на ел. енергията. И все пак бъдещето е ясно и тези централи нямат такова... Колкото и да се опъват ще им наложат санкции, квотите ще поскъпнат, ще им орежат фондове и вероятно в крайна сметка предстои и въглероден данък върху производството за продукти произведени с "незелен" ток. Просто ще стане твърдо скъпо начинание (то и към момента е).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Точно :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
Ето как се извършват манипулациите.Цената на тока в страната бил най високата, видите ли, защото тя не се възползвала от предимствата на ВЕИ.И за доказателство цитират цената на едро...Евалла бе ,аркадашлар....Н е е ли далеч по-интересно е да се види цената на дребно,която плаща населението ( а и до голяма степен и бизнесът),след като към цената на едро на борсите се натрупат купищата надбавки ,свързани именно с използването на повече ВЕИ?Няма как да не се възхитя на зелената мафия.Майстори са в подобни лъжи и манипулации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още