IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собствениците на жилища в Манхатън привличат наематели с рекордни отстъпки

Около 60% от новите наемни договори в най-скъпия квартал в Ню Йорк са били придружени с някакъв вид "подсладител"

19:13 | 13.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Наетите апартаменти в Манхатън са нараснали за първи път от над една година, тъй като отстъпките и периодите без наем са станали твърде привлекателни, за да бъдат игнорирани от наемателите, пише Bloomberg.

Броят на новоподписаните договори е нараснал с 33% през октомври спрямо същия период на миналата година, което е първи годишен ръст от юли 2019 г. насам, сочат данни на компанията за оценки на недвижими имоти Miller Samuel и на имотната компания Douglas Elliman Real Estate. Манхатън Манхатън

Хората, търсещи апартаменти в най-скъпия квартал на Ню Йорк, са се ангажирали с договори за наем, въпреки че офисите остават до голяма степен празни, училищата частично преминаха към онлайн режим, а повечето културни атракции са недостъпни. Наемателите са били мотивирани от най-големите и най-повсеместни отстъпки в историята, тъй като собствениците на имоти правят всичко възможно да запълнят жилищата си.

Около 60% от новите наемни договори са били придружени с някакъв вид „подсладител“ като месеци без наем или плащане на комисионата на брокера. Това е рекорд в десетгодишния период, през който двете компании събират данни. Стойността на отстъпките се равнява средно на наема за 2,1 месеца, което също е рекорд.

Придобивките се прибавят към средните отстъпки от наема от 4,9% спрямо първоначалната офертна цена. Средният наем с включването на отстъпките е намалял с 16% на годишна основа до 2868 долара.

„Достигате до определен етап, в който имате потенциални наематели, търсещи сделки, които просто не могат да пропуснат. Това са благоприятни възможности, които в нормална обстановка те определено не биха пропуснали“, коментира Хал Гавзи, главен изпълнителен директор на отдел „Наеми“ в Douglas Elliman.

Въпреки ръста на наемателите вече рекордните свободни площи в Манхатън са продължили да се увеличават, достигайки 6,14% миналия месец. Година по-рано те са били 2,03%.

Наличните апартаменти също продължават да се трупат. Наличностите са нараснали над три пъти на годишна основа до 16 145 жилища, което е най-големият брой от юли 2006 г. насам.

Тъй като много работодатели вероятно ще удължат политиките за работа от вкъщи поне до лятото на следващата година, нюйоркчани имат по-малък стимул да търсят апартамент близо до офиса. Това означава, че настоящата наемна среда в Манхатън ще остане същата месеци наред, прогнозира Гавзи.

„Имаме много дълъг път пред себе си“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още