IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петък, 13-и, и изчезналата докторска титла на един германски министър

Германия вече стана свидетел на две срамни оттегляния на министри заради плагиатство - на Карл-Теодор цу Гутенберг и Анете Шван

18:03 | 13.11.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Титлата &quot;Доктор&quot; скоро ще отпадне от изписването на името на министъра. <em>Снимка: EPA/HAYOUNG JEON</em></p>

Титлата "Доктор" скоро ще отпадне от изписването на името на министъра. Снимка: EPA/HAYOUNG JEON

Петък, тринадесети, 15:30 ч. местно време. На личния уебсайт на Франциска Гифай има скромна промяна - докторската ѝ титла изчезва под данните за контакт. Преди десетилетие настоящият министър по семейните въпроси на Германия защити докторат по политически науки. Заглавието на нейната работа беше: „Пътят на Европа към гражданите - Политиката на Европейската комисия за включване на гражданското общество“. Но комисия установява сериозни научни недостатъци, а Свободният университет (FU) иска да оттегли първоначално подадената жалба срещу нея за плагиатство. Говори се за нова проверка на работата. Вероятно Гифай вече не е искала да се сблъсква с тази процедура.

Berliner Morgenpost съобщава, че тя е информирала президента на FU, че „повече няма да използва титлата“. Тя е искала да „предотврати по-нататъшни щети върху семейството ми, политическата ми дейност и моята партия“. 

Междувременно федералният министър по семейните въпроси обяви, че ще продължи с кандидатурата си за председателството на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Берлин. „Кандидатирам се за председателство на берлинската ГСДП на конгреса на партията на 27 ноември и очаквам с нетърпение да водя ангажирана предизборна кампания с берлинските социалдемократи през следващата година“, каза Гифай в петък, цитирана от FAZ.

„Не желая да превръщам дисертацията си и нововъведената процедура, свързана с нея, за предмет на политически спорове“, продължи тя. Тя няма да ползва званието „Dr. rer. Pol.“, присъдено ѝ през 2010 г. и заключава: „Коя съм аз и какво мога да направя не зависи от това звание. Това, което ме определя като човек, не се основава на тази академична степен“.  

Германия вече стана свидетел на две срамни оттегляния на министри заради плагиатство.

През 2011 г. министърът на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг беше принуден да напусне поста, след като университетът Байройт в Бавария му отне научната титла заради плагиатство. 

През 2013 г. министърът на образованието Анете Шван напусна поста, след като университетът в Дюселдорф откри, че е преписала дисертацията си от 1980 г. 

Шван заведе дело и го загуби в най-висшия административен съд на Германия, но въпреки това беше изпратена като посланик във Ватикана.

Строгостта, която германското правосъдие проявява в случая, се обяснява със специалното отношение към научните степени в Германия. Страната държи от дълги години почетния рекорд в Европа по количество на защитени докторски дисертации, които са не по-малко от 25 000 годишно. Заедно със степента научният работник получава и значителни привилегии, особено при постъпване на работа. С други думи - получаването на докторска степен в Германия гарантира висок социален статут. От уважение към този статут в страната е прието да се обръщат към притежателя му с „докторе“. Някои членове на германската научна общественост и досега се обръщат към канцлера Ангела Меркел, наричайки я доктор. През 1986 г. тя получава степента, защитавайки в Лайпцигския университет дисертация по квантова химия на тема „Изчисление на константата на скоростта при елементарните реакции с използването на прости въглеводороди“.

Гифай може да не ползва титлата, но FU не може избяга от проверката. Процесите на преглед там са независими от това дали кандидатът за доктор има титлата или не. Ако FU продължи своята процедура, резултатът може да докаже също, че титлата няма да бъде оттеглена. Тогава Гифай може отново да постави „д-р“ пред името си вуебсайта си. Tака този петък, тринадесети, би бил забравен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 3 години
ние за това си избираме военизирани типчета като полицаи, военни и пожарникари... така е сигурно че не са плагиатствали, защото не са писали нищо друго освен фиш.... Залагаме на абсолютните тъъпанари зада не се излагаме като германците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още