IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи перспективата пред рейтинга на Беларус заради политическата криза

Следващата стъпка вероятно ще бъде понижаване на текущия рейтинг от „B“

10:25 | 15.11.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Рейтинговата агенция Fitch понижи перспективата за кредитоспособността на Беларус. Тя вече е "отрицателна", заяви Fitch. Следващата стъпка вероятно ще бъде понижаване на текущия рейтинг от „B“, предава DPA.

Промяната се основава на оценката, че настоящата политическа криза може да изостри слабостите в банковия сектор например. Освен това съществува риск ситуацията да се влоши: „Политическата криза крие риск от подновяване на социални вълнения, стачки, допълнително дипломатическо напрежение със западните страни и потенциално по-строги санкции от предишните срещу няколко държавни служители, включително президента“.

Поддръжници на опозицията демонстрират от седмици срещу президента Александър Лукашенко, когото обвиняват в изборна измама. Лукашенко отхвърля твърденията. От своя страна силите за сигурност действат с твърда ръка срещу демонстрантите.

Междувременно в петък Европейският съюз заплаши да добави санкции срещу Беларус заради "безобразната" смърт на 31-годишен мъж, починал след задържането му от полицията в столицата Минск.

Раман Бандаренка е бил отведен от полицията в сряда след сблъсък между местни жители, окачващи лозунги в подкрепа на опозицията на оградата на парка, и група, която ги събаря, съобщи новинарският сайт Tut.by, позовавайки се на неидентифицирани очевидци. Час и половина по-късно той е бил хоспитализиран и е починал в четвъртък вечерта според сайта.

„Това е скандален и срамен резултат от действията на беларуските власти“, се казва в изявление на дипломатическата служба на Европейския съюз от петък. „Европейският съюз вече наложи санкции на 55 лица, отговорни за насилствените репресии и сплашванията, и е готов да наложи допълнителни санкции“.

Смъртта заплашва да ескалира противопоставянето между властите и протестиращите, което продължава, откакто президентът Александър Лукашенко заяви, че побеждава със съкрушителна победа на 9 август при гласуване, което според опозицията е фалшифицирано. Опозицията призова за национална минута на мълчание в петък и призова хората да присъстват масово на неделните протести, които редовно привличат над 100 000 души в Минск. Полицейските репресии се засилиха през последните седмици, намалявайки размера на митингите през уикендите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
благодаря, че ми каза. махам се от този сайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
охо, фич вече е и политическа рейтингова агенция, браво!има нужда от още такива - да казват коя политика е правилна и коя грешна. на грешните да им вдига лихвите, на добрите - може и отрицателна. пардон, рейтинга..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още