IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълчев: През февруари и март повечето училища ще преподават онлайн

40% от учениците в момента са на обучение в електронна среда, твърди министърът на образованието

15:04 | 15.11.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ&nbsp;</em></p>

Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ 

В месеците на сезонния грип - февруари и март - отново ще трябва голям дял от системата на образованието да премине в електронна среда. Това мнение изказа министърът на образованието Красимир Вълчев в интервю за БНР. 

„Не можем да си позволим да затворим за месеци. Училищата бяха нарочени за идеалния виновник, защото втората вълна съвпадна с отварянето на училищата, но това не е доказано", каза още министърът.

Той е убеден, че възможността за нулева учебна година е нулева. „Най-лесно се затварят училища, най-лесно ще се жертва образованието, но става въпрос и за ценностен избор", подчерта министър Вълчев.

Той посочи изследвания, които показват, че малките деца са и по-малък разпространител на вируса: „Стойностите на заболелите ученици и децата в предучилищна възраст са над 12 пъти по-ниски от средните, но има подозрения, че боледуват безсимптомно и пренасят коронавируса“.  

Министър Вълчев подчерта, че заповедта за централизирано затваряне на училищата не е била правилна: "Получихме искания за отваряне на училища и за провеждане на учебни часове и практики, затова преминахме на диференциран подход". По думите на министъра на образованието има над 1250 училища, които не са се сблъсквали с коронавируса. 

Диференцираното вземане на решения е по-отговорното поведение, категоричен е Красимир Вълчев, като добави, че отговорността е и към бъдещето на децата, и към икономиката.

"По решения на областните и общинските щабове за борба с коронавируса 40% от учениците в момента са на обучение в електронна среда. По решение на училищата - около 4,5% от учениците са преминали на обучение в електронна среда, включително и 74 училища са преустановили присъствените занятия в начален етап", съобщи министърът. 

Според Вълчев има страхове и нагласата за дистанционно обучение е факт:

"Апелирах към директорите, когато има страх, да предложат да се мине в електронна среда. Въпросът е за колко време. Ако е до края на годината, означава да затворим едни деца за 7-8 месеца, да ги десоциализираме, обездвижим, да им причиним проблеми и  да намалим мотивацията им за учене".

Той е категоричен, че изследвания показват, че много бързо се демотивират децата от ученето в електронна среда и се натрупва психическа бързо умора от стоенето пред устройствата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
Petrova229
преди 3 години
Намерете решение на вашите проблеми.Посетете ни https://bforcredit.com/Поща: contact***bforcredit.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
От сега подготвят за пролетта. Ах.. долнопробни същества...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
обучението олайн е същия булшит както лекуването онлайн .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още