IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: МВФ оценява по-скоро положително икономическите мерки у нас

15:35 | 15.11.20 г. 2
Икономист: МВФ оценява по-скоро положително икономическите мерки у нас

Оценката на Международния валутен фонд за мерките, предприети от България за борба с икономическото въздействие на коронавируса, е по-скоро добра с оглед на това, че фондът подкрепя фискалните стимули. В краткия доклад се съдържа препоръка между редовете за увеличаване на данъците и осигурителните вноски, за да се компенсират направените вече разходи за увеличаване на пенсиите, социалните плащания и някои други плащания. Това каза икономистът Иванина Манчева в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria. 

През седмицата стана ясно, че фондът може да понижи прогнозата си за икономическото възстановяване на България заради ръста в новите случаи на коронавирус. 

Друга тема, на която гостът се спря, е Бюджет 2021 г. 

“От деветдесетте години на миналия век България много рядко е имала толкова големи дефицити, колкото е заложеният в Бюджет 2021 г. Това е и една от причините бюджетът за следващата година да бъде най-лошият от четвърт век насам", посочи Манчева. 

На въпрос на водещия защо според нея българският бюджет за 2021 г. е „най-лошият от четвърт век насам“, Манчева отговори, че „на първо място размерът на дефицитите не съответства на мащаба на кризата според собствените прогнози на правителството“.

„Аз си направих труда да направя съпоставка с мащаба на кризата 1999 г. и следващите и много рядко сме имали толкова големи дефицити“.

Според нея има и друга причина - че голяма част от еднократните разходи, които в момента се залагат, много трудно ще бъдат върнати обратно, като намаленото ДДС например, обясни Манчева.

„Някои от мерките, които са предложени да бъдат финансирани по фонда за възстановяване на Европейския съюз, трябват да бъдат финансирани от държавния бюджет, тъй като не са еднократни усилия, които да са свързани с преструктуриране на икономиката. Конкретно имам предвид едни средства, които са отделени по линия на социалната политика“, каза Манчева. 

А какво е мнението ѝ за Националния план за възстановяване и устойчивост - вижте във видеото.

Всички гости на предаването " Клуб Investor"  може да видите тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
studioaa
преди 3 години
Лелята с рождено име Сталина Георгиева какво ще каже за новата международна монетарна система, която ни готвят?Вървят ли преговорите между лидерите с реален напредък?Има ли мерки за компенсиране на раята от загубите, които ще претърпят при смяната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
"...фондът подкрепя фискалните стимули. "подкрепя всяка форма на ушиване в дългове , казано откровено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още