IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX изстреля успешно първата си редовна мисия с НАСА

С този крайъгълен камък се слага край на зависимостта на американската космическа програма от руските полети със "Союз"

09:49 | 16.11.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Шест месеца след историческия си първи полет космическият кораб Crew Dragon на SpaceX излетя за първи път за редовна мисия в Космоса. В неделя вечерта (местно време) капсулата излетя с четирима астронавти на борда от Кейп Канаверал в американския щат Флорида, както показват записите на живо от космическата агенция НАСА. „Космическият кораб е на път“, написа НАСА в Twitter.

Частната американска компания на Илон Мъск ще транспортира до международната космическа станция астронавти на НАСА, слагайки край на девет години на зависимост на космическата агенция на САЩ от Русия, след като американските совалки бяха извадени от експлоатация. Това представлява крайъгълен камък за американската астронавтика, отбелязва Bloomberg.

Капсулата Dragon, която в тази година на изпитания - на първо място пандемията от новия коронавирус, но и протестите срещу расовото неравенство и политическите спорове в САЩ - бе наречена от екипажа “Устойчивост”. Тя бе изстреляна с ракета Falcon 9 в 19.27 ч. източноамериканско време вчера (2,27 ч. българско време днес) от космическия център "Кенеди" на НАСА. При ракетния пуск цялото крайбрежие на най-южния американски щат бе осветено.

Веднага след старта новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън отправи поздрави в Twitter. Стартът е свидетелство за силата на науката „и какво можем да постигнем, ако дадем полет на нашите иновации, изобретателност и решителност“. Действащият американски президент Доналд Тръмп отпразнува „страхотния старт“ в Twitter по-късно. НАСА била катастрофа, когато той дошъл на власт, а междувременно космическата агенция „се превърна в най-горещия и най-напреднал космически център в света“, написа Тръмп.

Crew Dragon излетя на върха на ракета „Falcon 9“, чийто първи компонент се завърна на земята, както беше планирано след няколко минути, и кацна на плаваща платформа - голям успех за SpaceX. Очаква се капсулата да се скачи с Международната космическа станция в понеделник вечерта (местно време) след повече от 27 часа полет. Скачването с МКС е планирано за към 6 часа българско време във вторник.

На борда на капсулата са трима американци и един японец. Това са командирът на полета, полковник Майк Хопкинс от военновъздушните сили на САЩ, и още двама американци - капитан трети ранг от военноморските сили Виктор Глоувър, първият чернокож астронавт на дългосрочна мисия в Космоса, и физикът Шанън Уокър, единствената жена от екипажа. Четвъртият човек на борда е японецът Соичи Ногучи.



Четиримата астронавти ще останат шест месеца на борда на станцията, където сега се намират двама руснаци и една американка.

Основателят и ръководител на SpaceX, ексцентричният милиардер Илон Мъск, бе принуден да наблюдава изстрелването от дистанция, защото даде положителна проба за коронавируса. За сметка на това свидетел на историческия момент стана вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, в качеството си на председател на Националния космически съвет. „Добре дошли в продължението на една нова ера в Америка на изследване на космоса (с апарати с хора на борда)”, заяви Пенс.

По план ракетата трябваше да бъде изстреляна с едно денонощие по-рано. Полетът обаче бе отложен заради неблагоприятни метеорологични условия. Историческото първо изстрелване на пилотиран космически кораб на SpaceX се състоя на 30 май.

Последният път, когато астронавти летяха до МКС с американски кораб, беше през лятото на 2011 г. на космическата совалка „Атлантида“. След това НАСА се отказа от флота си от космически совалки от съображения за разходи и оттогава зависи от Русия за мисиите си до МКС. Около 80 млн. евро струва един полет в капсулата „Союз", което също е скъпо, а освен това засегна и американското его.

Освен първото редовно изстрелване на американската космическа агенция, мисията Crew-1 е и първият орбитален полет с човек, лицензиран от Федералната авиационна администрация. Регулаторът поема отговорност за обществената безопасност, тъй като полетът ще се извършва от търговска компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 3 години
а като се гледаш в огледалото, виждаш педИ човек, лакът брада :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
специално за Трола по надолу:официално забиха последния пирон в ковчега на роскосмос, хахахах (98 ремаийнинг)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
още от първия път се сбъдна, *** :) сега ви дразня малките душички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
кат го гледам на снимката кораба им ми прилича на онова с найлоните от Илиянци кат Седморката на Блейк .... Дано да успеят да "забият последния пирон на Роскомос" как разпрая Кухия щот иначе ония с Москвичите ше земат да пратат вече първия човек на слънцето, който ше пътува нощем, за да се пази от топлината и сетлината .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
0pk
преди 3 години
Напиши го още 99 пъти, за да се сбъдне! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 3 години
официално забиха последния пирон в ковчега на роскосмос, хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още