IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Неприятелите на САЩ видяха една отслабена държава

Доналд Тръмп трябва да мисли отвъд собственото си его и своите интереси, призова бившият президент

18:23 | 16.11.20 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Неприятелите на САЩ – още преди хаотичните последици от изборите за президент – видяха една отслабена държава, като се има предвид „разцепленията“ в политиката, които те смятаха, че могат да използват. Това заяви бившият американски президент Барак Обама в интервю за CBS, цитирано от Bloomberg.

В него той коментира актуалните събития в страната около избора за нов президент и отказа на настоящия държавен глава да приеме открито загубата.

„Когато времето ти свърши, е твоя работа да поставиш страната на първо място и да мислиш отвъд собственото си его и своите собствени интереси, и своите собствени разочарования“, каза Обама. По думите му, ако Тръмп иска да бъде запомнен като човек, който поставя страната си на първо място, то трябва да направи точно това.

В неделя Тръмп публикува няколко съобщения в Twitter, в едно от които посочи, че признава победата на Байдън, но побърза да го изтрие само след 90 минути. По-късно той написа, че предстоят още съдебни дела, оспорващи изборните резултати.

„Президентът не харесва да губи и никога не признава загуба“, заяви Обама. Според него съобразяването на част от републиканците с позицията на Тръмп е „още една стъпка в отнемането на легитимност не само на предстоящата администрация на Байдън, но и на демокрацията като цяло“.

В по-ранно интервю същия ден за CBS президентът посочи, че разделението в американското общество е предизвикано отчасти от различния начин на мислене на последователите на Тръмп и консервативните медии, които разпалват техните възгледи.

Доналд Тръмп изгуби изборите, въпреки че над 73 млн. американци гласуваха за него. „Силата на алтернативните възгледи за света, които са представени в медиите, които тези избиратели потребляват, носи голяма тежест“, заяви Обама.

Той също така посочи, че липсата на консенсус за предизвикателствата, пред които страната е изправена, затруднява постигането на напредък по тях. „Много е трудно нашата демокрация да функционира, ако оперираме със съвсем различен набор от факти“, посочи президентът.

Тръмп многократно е критикувал управлението на Обама – нещо, което неговият предшественик заяви, че не приема „лично или на сериозно“. Той обаче посочи, че този начин на говорене е „разрушителен и вреден“.

Въпреки това самият Обама е отявлен критик на Тръмп и многократно е обвинявал президента в нарушаване на норми и потъпкване на ценности, включително и за справянето с пандемията от коронавирус в САЩ, реакцията на масовите протести за социално равенство и др.

Обама коментира и трудностите, които самият той е имал, за приемането на политиките на своята администрация, включително реформи в съдебната система, универсалното здравно осигуряване, справянето с неравенството в доходите и др.

По думите му той бързо е разбрал, че „федералното правителство, оглавено от президента, е презокеански лайнер, а не моторна лодка“. По думите му работата, която неговата администрация е свършила, може да бъде призната в по-голяма степен след 10 или 20 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
И това го казва най-жалкият президент, който в края на мандата си, в самите САЩ имаше по-нисък рейтинг от Вова Путин ??? Хахахахах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
аз не знам на тия изобще кой им "е приятел" особено на печката ? .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
julian12
преди 3 години
Само неинформиран *** може да нарече Тръмп, клоун.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
bgMan
преди 3 години
Объмъ да уточни - а сега при деменцията педофилл кво шъ видят - един железен юмрук ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Т.е. българската ще струва 4 млрд долара на час. Да си вземем 100 броя тогава :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
"със съдът" ше потренира Байдън , зер много фалшификации се видяха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
с броене и без броене на бюлетините все е тая ... клоунът отпада от състезанието . редно е да потренира със съдът , щото го чакат да му падне имунитетът и го започват по демократично му ...знам че си фен на батериите ... след разширението на мега батерията в австралия , окончателно е струвала $118млн за 150MW / 193MWh , както искаш си го смятай ... само за първата година е спестила на щатът виктория почти $85млн за мрежови услуги ... ще строят двойно по-голяма и имат построени вече 4 по-малки . м/у другото в докладът на entso-e за до 2030г в континентална Европа ще има изградени 20GW такива системи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
Money
преди 3 години
Тръмп вече разказа играта на САЩ. В Кремъл и Пекин ликуват :-)Но Тръмп може да направи нещата и още мноооого по-зле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
Sandy
преди 3 години
Държава, която 3 пъти си вдига тавана да дълга, за да не фалира, да не би да е силна държава? Просто дойде времето, когато печатането на трилиони долари вече не върши работа. Сега, обаче как да наложат стриктни икономически мерки на американците, за да се спаси донякъде държавата, при положение, че американеца не е търпелив роб и народ - овца като българският. Там всички ще извадят автоматите от гардеробите и ще спретнат такава революция, каквато и американската армия няма да може да потуши. Благодарение на планът "КОВИД" този сценарий ще бъде отложен за известно време, но после?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 9
Асо Пика
преди 3 години
Чернилката кво се пени толкоз ?? Държавата била отслабена щото Тръмп не започна никъде по света нито една война, затуй нал ?? Кажи им либерали демек джендърски недоразумения и повече не ти требва да ги обиждаш .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още