IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оукланд е най-силният пазар на луксозни имоти в света

62% от градовете, включени в индекса на консултантска компания, регистрират ръст на цените на първокласните жилища

13:32 | 16.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jennifer Gauthier/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jennifer Gauthier/Bloomberg

Ръстът на търсенето след блокадата, когато собствениците на луксозни жилища в света са преосмислили къде искат да бъдат и в какъв имот желаят да живеят, е стимулирал продажбите и е подкрепил цените на луксозните имоти на редица ключови пазари, сочи доклад на консултантската компания Knight Frank.

Индексът на компанията е нараснал с 1,6% в годината до третото тримесечие, а 62% от градовете са продължили да регистрират ръст на цените на първокласните жилища на годишна база. В същото време обаче процентът на градовете, които отчитат годишен спад на цените, също е нараснал от 23% в края на 2019 г. на 38% през третото тримесечие на 2020 г.

Новозеландският град Оукланд е най-бързо растящият пазар на луксозни жилища в света със скок на цените от 13% на годишна база. Забележителна е обаче устойчивостта на редица градове, включително Манила (ръст на цените с 10%), Сеул (7%), на швейцарските градове Цюрих и Женева (съответно 7% и 6%), Стокхолм (5%) и възстановяването на китайски градове като Шънджън (9%) и Шанхай (6%).

Може би не е изненадващо, че традиционни страни убежища, за които се смята, че се справят ефективно с пандемията или имат по-лек подход, както и пазари, които вече постигат икономически ръст, се придвижват нагоре в класацията. Заради ограниченията за пътуване в по-голямата част от света търсенето остава предимно местно.

Северна Америка има три града в топ десет – Торонто (ръст на цените с 8%), Ванкувър (7%) и Лос Анджелис (6%). Това е и най-силно представящият се регион в света, като отмъква титлата на Австралия и Азия от предходното тримесечие.

Възстановяването на Ванкувър продължава да изненадва, след като градът се представяше слабо в индекса през последните четири години заради въвеждането на данък от 20% за покупките на жилища от чужденци.

Ниските лихви по ипотечните кредити и натрупаното търсене, което се отприщи след блокадата, доведоха до ръст на продажбите във Ванкувър с 56% на годишна основа до 3643 продадени имота през септември.

Във времена на несигурност купувачите поглеждат към луксозните имоти по подобие на 2008 г., отбелязва Knight Frank. Заради волатилността на фондовите пазари, несигурността около преговорите на Великобритания с ЕС в областта на търговията, президентските избори в САЩ и новите вълни на пандемията, които връхлитат Европа и САЩ, преимуществата на недвижимите имоти като безопасен и материален клас активи се засилват.

Сингапур е най-слабо представящият се пазар на луксозни имоти в света през третото тримесечие със спад на цените от 6,1% на годишна база. Следват Банкок и Хонконг с понижение от съответно 6% и 5,4%, а негативният топ десет се допълва от Найроби, Лондон, Ню Йорк, Дъблин, Дубай, Куала Лумпур и Мадрид. Спад на цените на луксозните жилища е отчетен и в Монако, Санкт Петербург, Пекин и Париж, а в Букурещ те са отбелязали минимален ръст от 0,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още