IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС успява да си осигури около 2 млрд. дози на ваксини срещу коронавирус

Последната сделка на блока в това отношение е с биотехнологичната компания CureVac, която ще достави до 405 млн. дози на страните от ЕС

20:40 | 16.11.20 г. 12
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) сключи сделка за до 405 милиона дози от потенциалната ваксина срещу COVID-19 с биотехнологичната компания CureVac, заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, като по този начин общите доставки, осигурени от блока, достигат близо 2 милиарда дози. 

Сделката с CureVac следва споразумения за доставка между ЕС с AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi и Pfizer за общо 1,4 милиарда дози от потенциалните им ваксини, съобщава Ройтерс.

„Радвам се да обявя новото споразумение за закупуване на до 405 млн. дози от ваксината, произведена от европейската компания CureVac“, заяви Урсула фон дер Лайен, като добави, че споразумението е договорено след извършено финансиране на компанията от страна на ЕС за разработване на ваксината.

ЕС, с население от около 450 милиона души, води преговори с CureVac за експерименталната ѝ ваксина срещу COVID-19 поне от юли, става ясно от документ, видян от Ройтерс, потвърждаващ новината.

Сделката ще бъде одобрена от ЕК във вторник (17 ноември), заяви Фон дер Лайен, докато действителното подписване ще се извърши няколко дни по-късно.

Съгласно договорите за предварително закупуване, постигнати от ЕС по време на пандемията, блокът прави невъзстановима първоначална вноска към производител на ваксини, за да осигури определен брой дози на договорена цена, която след това ще бъде платена от страните от блока, желаещи да закупят ваксината, само след като тя бъде определена като безопасна и ефективна от регулатора на ЕС по лекарствата.

Договорената цена за ваксината не е оповестена в документа.

Сделката първоначално ще обхване 225 милиона дози, с опция за закупуване на още 180 милиона, посочват от Ройтерс.

Фон дер Лайен също така заяви, че се надява скоро да финализира сделката с Moderna за нейната ваксина, като компанията обяви по-рано днес, че първоначалните данни от клиничните изпитания са показали, че ваксината ѝ срещу коронавирус е ефективна на над 94%.

Обявените от Moderna резултати са предществани от успеха в разработките от страна на други две компании. Седмица по-рано подобен тестови агент, разработен от Pfizer Inc. и BioNTech SE, се установи като над 90% ефективен при междинен анализ. И двете ваксини разчитат на технология, базираща се на информационната РНК, която никога не е била използвана за създаване на одобрена ваксина.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Подарявам ти ги моите. За такива като теб всеки ден ваксина и да си ги менкаш Файзер-Модерна,Оксфорд и Гилиад и още 160 кандидата. Съгласен ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Нека опитите започнат сега :))И двете ваксини разчитат на технология, базираща се на информационната РНК, която никога не е била използвана за създаване на одобрена ваксина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Дедо и той знае къде е келепира:Бъфет купува фармацевтични компании, излиза от CostcoПрез третото тримесечие холдинговата компания разкри нови дялове в големи фармацевтични имена като AbbVie, Bristol Myers Squibb, Merck и Pfizer - една от големите компании, въвеждащи ваксина срещу COVID-19.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
2 милиарда са дозите щото прииждащите африкански ******** и те трябва да се ваксинират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Писалите долу, явно никога не са били ваксинирани или са толкова стари, че не помнят, че не винаги ваксинацията е успешна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
мали на всеки се падат х4 за по сигурно да не земе да кръшне, че ше вземе да оживее и да се размножи .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
хе ... всичките голем разбирачи са се разписАли , без един-двама , комплектът е почти пълен ... :)))ваксините са предплатени в някакъв % в минимално количество и са с опция за закупуване на максимално количество . 2млрд дози е максималното възможно количество . никой не знае коя ще е ефективна и доколко , затова се инвестира във всичките най-успешни проекти ... с 2 изключения , но и там е под условие щото имат световен играч в екипът , всичките проекти , в които е инвестирано , са на реномирани световни ПРОИЗВОДИТЕЛИ на ваксини . тва не са китайски или рассийски шитове цъфнали от небитието и отиващи си там след края на пандемията . всеки от тях годишно сигурно произвежда по 500млн дози ваксини за каквото се сетиш и това десетки години успешна практика ...преди да бъде одобрено нещо за употреба в ЕС ще мине проверка през европейската агенция за лекарства ... интересно , що не се изнесете в някой от прогресивните светове на планетата , дето има и дифтерия и туберкулоза и полиомиелит ... мхм ... ?! ами си дращите от Европа ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
Мен ме кефи името на фирмата.КурВак добре звучи, може да има българска следа сред основателите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Да се започне от Европейския парламент. Да се набоцкат с по 4 ваксини и след 10 години ако няма последици, може да помолят хората да го направят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
markov
преди 3 години
Аман от ***....на всеки жител на ЕС ще боднат поне по четири ваксини ли ? ЕС ще излезе по недомаслена история от СССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още