IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йотингер: В Европа има пълно надценяване на собствената икономическа мощ

Изборът на Джо Байдън за президент на САЩ също е шансът да се осмелим да направим нов опит за трансатлантическо споразумение, смята бившият комисар

08:46 | 17.11.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ</em></p>

Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Новата зона за свободна търговия в Азиатско-Тихоокеанския регион притеснява дългогодишния еврокомисар Гюнтер Йотингер. В интервю за Handelsblatt политикът от християндемократическия съюз намира трудни думи за безмълвието на Европа в рамките на световната търговия.

Бившият комисар подкрепя новата версия на преговорите за трансатлантическо споразумение за свободна търговия. „Изборът на Джо Байдън за президент на САЩ също е шансът да се осмелим да направим нов опит за трансатлантическо споразумение TTIP между Европа и САЩ“, каза той пред Handelsblatt. Джо Байдън е явен привърженик на многостранността и глобалните мрежи. „Той отново ще направи САЩ партньор по въпросите на космополитизма, търговията и защитата на инвестициите“, пояснява Йотингер.

Причината за острото изказване на германеца е споразумението между Китай и 14 други държави за формиране на най-голямата зона за свободна търговия в света. Сега Йотингер счита, че новото господство на Пекин трябва да се компенсира със споразумение между САЩ и Европа.

„Азия вече е доминиращ играч в световната търговия, като се има предвид нейният растеж и нарастващото население. Новата зона за свободна търговия е удар, който може да я превърне във водещия пазар в света“, каза Йотингер. Съществува риск стандартите и нормите за продукти и услуги да бъдат определяни в бъдеще в Азия. Тогава САЩ и Европа  ще бъдат големите губещи от тази тенденция. 

Новото споразумение показва  преди всичко стратегическия провал и бавност на американския президент Доналд Тръмп с неговата протекционистка стратегия, смята германецът. „За съжаление обаче виждаме и безмълвието на Европа, въпреки че следваме многостранен подход“, казва Йотингер.

Въпреки това той не смята, че Европа е просто зрител на случващото се. „Ние не сме просто зрители. През последните няколко години Европа установи по-дълбоки търговски отношения с Япония, Южна Корея, Индонезия и много други страни на този континент. Но трябва да внимаваме да не застрашим сега споразумението за свободна търговия Mercosur между ЕС, Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай. След 20 години преговори това, което може ще се превърне в най-голямата зона за свободна търговия в света, заплашва да се провали в последните няколко метра. Трансатлантическото споразумение TTIP между Европа и САЩ вече срещна критика през 2016 г., също в страни като Германия и Франция. Това не може да ни се случи отново с Mercosur“, твърди политикът.

Според него в много европейски столици има пълно надценяване на собствената им икономическа мощ. „Един вид превъзходство. Ако Mercosur не се случи, вече няма да имаме влияние в този регион. След това ще видим как Китай разпространява своето влияние в Южна Америка“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 3 години
Очевидно е , че в Европа все още живеят със собственото си минало, а не с настоящето. Надеждите за смяна на караула в САЩ са поредната илюзия която едва ли ще й донеси девиденти. Явлението Тръмп не бе прищявка на историята , а закономерност в резултат на провала на глобализма и засилена роля на държавата в сферата на икономиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
ПИЧ
преди 3 години
Това Транс -Атлантическо споразумение, не пропадна ли преди години, заради вкарване в него на клаузи изгодни за корпорациите. Например договорте с тях имат над-национална юрисдикция. Националното законодателство нищо не значи за тях. Те са глобално защитени.Айде дръжте си инвестициите, експлоататори.Вижте сега Била, Лидъл и Кауфланд с по над 100 обекта всеки. Смачкват малкия и средния бизнес,А трябваше да има клаузи - В България - не повече от 10 магазина, за да има място и за български вериги, за самостоятелни магазинчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Sinuhe from Egypt
преди 3 години
Няма как да е дуго яче.В Азия живеят повече от четири милиард души.До като в останаля свят само три. И никакви санкци (абсолютна безмислица)може да им попречи на китайците да заменят долара с йоана н този пазар.Това ще е и краят н илюзите на Западна Европа и ЕС, като цчло че са фактор в света ообено след Брекзита. Ако пък и двете Кореи се обеденят,ще е нправо последен валс за западната икономика.Нито пазари,нито свежи капитали, нито суровини още по малко пък ндежди за въостановчване след covid-19.пак сме на грешната страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
V.At.
преди 3 години
Т.н. "Зелена сделка" на ЕС е типичния пример за надценяване. Да не говорим за объркаността, причинена от бившото величие на империите и желанието да се изнижат от отговорност, като приемат за свои граждани мигранти от бившите им колонии.Вярно е, че масовата миграция е към ЕС, а не към Китай, но също така е вярно, че новопристигналите изобщо не приемат "европейските ценности", а искат "европейците" да приемат техните. Пример - Франция на Макрон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още