IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbnb подаде документите за своя борсов дебют

Компанията отчита, че отново има печелившо тримесечие и може би се отърсва от проблемите си около пандемията

10:12 | 17.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Онлайн платформата за краткосрочно отдаване на имоти под наем Airbnb Inc. подаде документи за първичното си публично предлагане (IPO) в понеделник, разкривайки, че е реализирала печалба през третото тримесечие, след като пандемията от коронавируса я принуди да преработи бизнеса си и да намали разходите си.

Приходите на компанията за трите месеца, приключили на 30 септември, са спаднали с 18% до 1,34 млрд. долара спрямо същия период година по-рано, тъй като пандемията продължава да вреди на резервациите. Но сериозните съкращения на разходите, съчетани с нарастването на приходите от предишните тримесечия, все пак водят до реализиране на печалба от 219 млн. долара. През миналия месец Wall Street Journal вече прогнозира, че Airbnb ще бъде печеливша през периода.

Airbnb загуби 697 млн. долара през първите девет месеца на годината, над два пъти повече, отколкото през предходната година, подчертавайки, че е една от жертвите на пандемията. Приходите спаднаха с 32% за деветмесечния период.

Способността на платформата да излезе на печалба и да продължи с предстоящо публично предлагане показва колко непредсказуема - и все пак в крайна сметка управляема – се оказа тази година за някои компании. Когато пандемията за първи път обхвана Китай, а след това и света, туристически фирми като Airbnb се сблъскаха с драстичен спад в търсенето. Но след това клиентите, някои принудени да работят отдалечено, започнаха да се обръщат към Airbnb за сметка на хотелите като начин да избягат от градовете или да организират предвидима почивка.

Airbnb обаче предупреди, че неотдавнашният ръст на заразените с Covid-19 в Европа може да попречи на перспективите ѝ за четвъртото тримесечие.

Airbnb подава документи едва няколко дни, след като DoorDash Inc. подаде своите документи за IPO и на фона на потока от стартиращи компании, дебютирали на публичните пазари в една година, която вече счупи рекордите по набрани пари в рамките на пазарни дебюти. Airbnb и DoorDash планират да дебютират в средата на декември, което през повечето години е доста слаб период за IPO пазара.  Арбнб Арбнб

Главният изпълнителен директор на Airbnb Брайън Чески се беше заиграл с идеята компанията да стане публично дружество в продължение на няколко години, но не успя да уцели момента. Пандемията се разгоря точно когато Airbnb формализира плановете си за листване, затваряйки глобалните пътувания и смазвайки основния ѝ бизнес за отдаване под наем.

Чески бързо се насочи към набиране на капитал, за да поддържа бизнеса на повърхността, освободи една четвърт от персонала и разпродаде част от нестопанската дейност.

Той поръча редизайн на приложението и уебсайта на Airbnb, за да може компанията да се съсредоточи върху местния престой по време на пандемията - стратегия, която се изплати, тъй като хората пътуваха до съседни общности, за да не им се налага да летят - отбелязвайки обрат за компания, чиито конкуренти в хотелиерството все още страдат от кризата.

Документите на Airbnb разкриват, че бизнесът се е възстановил от дъното през юни. Приходите за трите месеца, приключващи на 30 юни, са спаднали със 72% спрямо година по-рано до 335 млн. долара. Загубата през второто тримесечие се е увеличила до 576 млн. долара от 297 млн. долара година по-рано.

Очаква се Airbnb да получи оценка от около 30 млрд. долара според запознати, въпреки че оценките могат да се променят, докато компанията не определи цената при листването. Оценката на Airbnb се понижи до 18 млрд. долара, докато се опитваше да си осигури заем, тъй като резервациите спаднаха по-рано тази година. Компанията беше оценена на 31 млрд. долара при привличане на капитал от инвеститори през 2017 г.

Компанията планира да се листне на Nasdaq под символа ABNB.

Повечето стартъпи в Силициевата долина отчитат сериозни загуби, когато станат публични. Airbnb отчете тримесечни печалби през 2018 и 2019 г., въпреки че не е реализирала печалба за цяла година. Инвеститорите вероятно ще сметнат тези печеливши тримесечия и скорошното повишаване на резервациите за окуражаващ знак.

Airbnb е подложена на натиск да се листне през тази година, тъй като някои служители губят своите опции за акции през 2021 г. Компанията заяви, че ще позволи на служителите да продадат до 15% от акциите си, когато стане публична през декември.

Чески, Джо Гебия и Нейтън Блечарчик основават AirBed & Breakfast през 2008 г., след като решават да сложат надуваем матрак в новонаетия от тях апартамент в Сан Франциско.  Бившите студенти по дизайн пътуват до градове, където се организират големи конференции и насърчават хората да печелят допълнително, като публикуват обяви за дивани и надуваеми матраци на уебсайта. Само няколко месеца по-късно концепцията за краткосрочно споделяне на пространство и отдаването му под наем без преки посредници набира огромна популярност. Официалното основаване на компанията се случва след по-малко от година – през август 2008 г. Името Airbnb е всъщност абревиатура на първоначалното наименуване на платформата – AirBed & Breakfast (надуваемо легло и закуска).

Airbnb се превърна в глобален гигант, подкрепен от фондове за рисков капитал, включително Sequoia Capital и Andreessen Horowitz. Към 30 септември Airbnb заяви, че има над 4 млн. домакини и над 7,4 милиона обяви, от които 5,6 милиона са активни.

И докато компанията се разраства, тя страда от поредица от неудобни проблеми с безопасността, включително проституция, кражби и воайорски домакини, използващи камери, за да наблюдават гостите. Стрелба, при която загинаха петима души на домашно парти в дом от Airbnb в края на миналата година, подтикна  Чески да засили мерките за безопасност на платформата.

Airbnb заяви тази година, че забранява домашни партита. Очаква се мерките за безопасност на компанията да бъдат подложени на по-голям контрол, след като тя стане публично дружество. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още