IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли фонд от заместващи учители в образователната система?

При 15% и 25% болни преподаватели организацията в присъствена форма е невъзможна, посочи Юлиян Петров от Синдикат "Образование" в КТ "Подкрепа"

14:13 | 17.11.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Bloomberg LP</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Bloomberg LP

 

Големият проблем на образователната система в момента са липсващите учители и затова трябва да се създаде фонд от заместващи учители, които да бъдат в готовност да се включат при необходимост. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

„Не бих казал, че изпускаме контрола. Най-малко хиляда училища са без регистриран случаи на коронавирус“, посочи той и напомни, че е трудна организацията, защото не сме преживявали такава ситуация преди.

Той напомни, че всички прогнози в началото на учебната година бяха направени на основата на вероятността, но е категоричен, че досега системата се държи много добре. Като аргумент за това той отбеляза диференцирания подход с дистанционното обучение в зависимост от етапа на образование, в който се намират учениците. 

„При между 15% и 25% болни учители организацията в присъствена форма е невъзможна“, смята Петров.

По думите му големите проблеми са липсващите учители и повишената предпазливост за работа в училище. 

"Дори и с наличието на задължителни маски усещането на българските учители няма да бъде революционно различно", смята Петров.

Той препоръча през следващите години да се помисли за фонд от заместващи учители, които да са готови да работят при необходимост.

Петров съобщи, че учителите в Синдикат „Образование“ се обявяват в подкрепа на налагането на задължително носене на маски и е на мнение, че така се създава култура на носене на маски, но не смята, че „ще завалят един набор от императиви“.

Той прогнозира, че вероятно ще се наложи някакво затваряне на училищата, но не е ясно все още дали ще бъде под форма на дистанционно обучение или като грипна ваканция.

Доколко е рискова средата в българските училища? Каква е ролята на училищните ръководства? Как да се запълни липсата на кадри? Каква ще е трансформацията в образователните традиции?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още