IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейските институционални инвеститори избягват имотите в Европа

Миналата година те бяха най-голямата група чуждестранни инвеститори в имоти на Стария континент с вложени 12,5 млрд. долара

17:30 | 17.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Южнокорейски собственици на активи показват ръст на търсенето на недвижими имоти извън родината си с отслабването на кризата с COVID-19 в Азия, но почти не инвестират в имоти в Европа, въпреки че бяха доминиращи играчи в сектора преди пандемията, пише онлайн изданието AsianInvestor.net.

Те съставляваха най-голямата група чуждестранни инвеститори в недвижими имоти в Европа през 2019 г. с вложени 12,5 млрд. долара и инвестираха още 2,2 млрд. долара през първото полугодие на този година, сочат данни на Real Capital Analytics.

Южнокорейските институционални инвеститори изглежда искат да възобновят дейността си след отпадането на ограниченията за пътуванията, но сега са изправени пред други предизвикателства.

Базираната в Сеул компания Igis Asset Management, която купува имоти директно от името на южнокорейски институционални клиенти, не е прибавила нови инвестиции към общия си обем от 7 млрд. евро в Европа тази година и не планира да го прави през идните 12 месеца, казва един от главните изпълнителни директори и президент на компанията Джоузеф Лий.

Това е промяна спрямо миналата година, когато компанията купуваше първокласни офис сгради в основни и периферни градове на Стария континент, включително в Източна Европа.

„Макар че продължаваме да гледаме към Европа, предпочитаме САЩ заради привлекателните лихви и по-стабилния приток от сделки“, казва Лий. Igis планира да прибави още 900 млн. долара към инвестициите си от 3 млрд. долара в американски имоти през идните 12 месеца, основно чрез сделки с логистични имоти.

Лихвените проценти в САЩ намаляха с 1,5% през март на фона на кризата с COVID-19 и сега са на ниво от 0,25%, а лихвите в еврозоната остават на равнище от 0% от 2015 г. насам.

Нарастваща конкуренция

Освен това възможностите в Европа са по-малки за южнокорейски инвеститори от март насам, защото европейските инвеститори като германски пенсионни фондове и френски институционални инвеститори бързат с финализирането на сделки, казва Лий. Собствениците на активи в Европа обикновено имат по-ниска целева възвръщаемост от южнокорейските си колеги, така че са склонни за финализират сделки на цени и при условия, които са по-привлекателни за продавачите, допълва той.

„Става по-трудно да получиш конкурентна цена. В някои случаи те финализират сделки като инвеститори изцяло в акции и получават финансирането след това“, отбелязва Лий. Очакваната възвръщаемост от бизнес имоти в Европа намалява от около 6,5% през май на под 4% днес.

Южнокорейските инвеститори избягват Стария континент, въпреки че са готови да влагат капитали в други региони на света като Азия и САЩ, потвърждава и Спенсър Парк, базиран в Хонконг съветник в правната кантора Dechert.

„Определено виждаме ръст през последните няколко седмици на сделките с недвижими имоти в чужбина, които южнокорейските инвеститори опитват да осъществят през последното тримесечие. Но Европа е изключена от тях. Извън Азия интересът е съсредоточен върху САЩ, където лихвите намаляват“, казва Парк.

Миналата година южнокорейските собственици на активи направиха значителни инвестиции в имоти в Европа, когато лихвите бяха по-ниски, отколкото в Азия и САЩ.

Те търсеха много първокласни офиси в градове като Париж и Виена, купуваха повече в скандинавските страни и навлизаха на не толкова пренаселени пазари като Полша и Чехия.

Временен отлив?

Изглежда, че южнокорейските капитали към недвижими имоти в Европа ще се завърнат и настоящата ситуация е просто временно оттегляне.

Националната пенсионна служба, основният държавен пенсионен фонд на Южна Корея на стойност 650 млрд. долара, обяви през октомври партньорство с холандския пенсионен фонд мениджър APG. Главният изпълнителен директор на Националната пенсионна служба Ан Хуо-Йон казва, че очаква сделката да помогне за достъпа до повече „възможности за качествени инвестиции в глобалните недвижими имоти“. Така че Европа все още остава на радара на компанията.

В същото време други големи азиатски институции дават сигнали за траен интерес към имотите в Европа.
Свързаният с малайзийската държава фонд мениджър PNB работи за диверсифицирането на портфейла си от имоти в чужбина отвъд офис активите във Великобритания и се насочва към други европейски страни и сектори като логистиката.

В края на миналата година компанията, която управлява активи на стойност 75 млрд. долара, направи първата си директна имотна инвестиция в континентална Европа, като придоби пет логистични парка в Полша от компанията за строителство на индустриални имоти Panattoni.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още