IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Да не оставяме Китай да диктува правилата на търговията

Трябва да сме в сътрудничество с другите демокрации, за да установим правилата на търговията, твърди демократът

19:38 | 17.11.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

След като встъпи в длъжност като президент на САЩ, Джо Байдън възнамерява да се противопостави на нарастващото влияние на Китай.

„Ние съставляваме 25 процента от световната икономика“, каза демократът по време на пресконференция в американския щат Делауеър, имайки предвид американската икономика. „Трябва да сме в сътрудничество с другите демокрации - още 25 процента или повече - за да можем да установим правилата за търговия, така че Китай и други да не диктуват правилата, ако те останат единствената възможна опция“.

На въпрос дали САЩ ще се присъединят към насоченото към Азия споразумение RCEP, в което влизат 15 държави, Байдън каза, че не е в състояние да обсъжда търговската политика на САЩ, тъй като все още не е встъпил в длъжност. 

В средата на търговския спор със САЩ Китай и 14 други азиатско-тихоокеански страни изковаха най-големия блок за свободна търговия в света, който обхваща 30% от световната икономика и 30% от населението на света, и за първи път обединява азиатските сили Китай, Япония и Южна Корея. Към новото регионално всеобхватно икономическо партньорство (RCEP) се присъединяват също така десетте държави от Asean Виетнам, Филипините, Сингапур, Индонезия, Малайзия, Тайланд, Мианмар, Бруней, Лаос и Камбоджа, както и Австралия и Нова Зеландия.

Освен това САЩ, като най-голямата икономика в света, остават извън втория търговски пакт в Азиатско-Тихоокеанския регион, след като президентът Доналд Тръмп се оттегли от споразумението за TPP, договорено от неговия предшественик Барак Обама през 2017 г. Байдън заяви, че има подробен план, който ще представи на 21 януари 2021 г. – деня, след този, в който се очаква да положи клетва като 46-и президент на САЩ.

Същевременно новоизбраният президент на САЩ предупреди за риска от нарастване на смъртните случаи от Covid-19, ако Доналд Тръмп и администрацията му отказват да се координират с екипа на демократите за осигуряване на преход във властта, съобщава Bloomberg. 

"Много хора може да умрат, ако ние не се координираме", заяви Байдън на пресконференция в Уилмингтън, щата Делауер, след среща с ръководителите на големи американски компании и синдикални лидери. Той посочи, че действащата американска администрация трябва незабавно да предостави на екипа му плановете за разпространението на ваксината срещу новия коронавирус сред населението. "Колкото по-рано получим достъп до плановете на администрацията за разпространението на ваксината, толкова по-плавно ще премине предаването на властта", подчерта Байдън.

"Ако трябва да чакаме до 20 януари (когато ще встъпи в длъжност новият президент), за да започнем да планираме, това ще ни загуби месец-месец и половина", заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Boo
преди 3 години
"когато БаЙДънчо встъпи в длъжност.."? Ще встъпи в длъжност на кукув ден! Мечти, мечти.... Че и нагъл! *** ***. В затвора, длъжност обслужване на затворниците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
Sinuhe from Egypt
преди 3 години
Разногласията между САЩ и ЕС в търговските отношения и санкците дадоха възможност на Китй да организира един нов икономчеки съюз,подобен на ЕС, който в послествие може лесно да се превърне и в политически такъв по подобие на ЕС. В Азия,както е посочено и в статията, има необятен пазар за всчякакви стоки, включително и за оръжие.До като в САЩ се гледаха в"пъпът" си, Китай злезна с "едни гърди" напред и в технологчно отношение.И освен това,близостта им с най голямата по територия и суровина база страна в света,ги прави конкурентни не само на този нов пазар ами и в целия Свят,Запада се "усети" ама късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 3 години
...А, всъщност, Китай и не мисли да пита за американска благословия, ами направо, действа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
де го зелевия червей ... на оперативка ли ? че нещо се объркват нещата ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Да, но това ще стане много, много, много след теб, вкиснато и озлобено пенсионерче. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
мхм , ти внимавай ... троловете също *** ... особено доброволните . : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Гледай само да не го изпревариш, пенсиониран старшинка, че който копае гроб други му...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
"Ако трябва да чакаме до 20 януари ..." мхм , ами ако трябва да уточним годината , за Байдън вече нищо няма да има значение от тоя грешен свят ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още