IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската инфлация се повиши с повече от очакваното през октомври

Ръстът се дължи основно на увеличение в цените на дрехите и обувките, както и на храните

11:15 | 18.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Британската инфлация се повиши с малко повече от очакваното през октомври след увеличение на цените на дрехите и обувките, както и на храните, на фона на засилените ограничения заради коронавируса в голяма част от страната, съобщава Ройтерс.
 
Потребителските цени са нараснали с 0,7% на годишна база след ръст от 0,5% през септември, съобщи Службата за национална статистика. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст в цените от 0,6%. 
инфлация инфлация
 
За разлика от миналата година, цените на храните се повишиха през октомври, тъй като хората се запасяват с картофи и плодове. Някои проучвания на потребителите сочат, че жителите на кралството отново са започнали да трупат провизии в очакване на по-строги блокади, след като здравните ограничения обхванаха Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Едномесечно блокиране беше обявено за Англия на 5 ноември.
 
„Темпът на инфлация се е увеличил леко с нарастването на цените на дрехите, връщайки се към нормалния си сезонен модел след прекъсването тази година“, коментира заместник-националният статистик на британската Служба за национална статистика Джонатан Атоу.
 
„Разходите за храна също се увеличиха, като колите втора ръка и компютърните игри също поскъпват“, заяви той. 
 
Данните показват 2,5% повишение на цените на облеклото и обувките, след като летните намаления приключиха. Разходите за зеленчуци и плодове бяха основните двигатели на връщането към инфлацията при цените на храните.
Според анализаторите най-голям принос за намаляване на инфлацията има спадът в цените на енергията за домакинствата.
 
Темпът на инфлация е исторически нисък, но идва в момент, когато заплатите се понижават, а безработицата нараства, пише Sky News. Разходите на домакинствата, ключовият двигател на британската икономика, се очаква да останат под натиск и през следващата година, тъй като работните места продължават да бъдат застрашени заради блокадите, целящи да спрат разпространението на коронавируса. 
 
В същото време производствените цени в Обединеното кралство се понижиха с 1,4% на годишна база през октомври 2020 г., след ревизиран нагоре спад от 1,7% през предходния месец, показват данни на националната статистика.
 
Спадът е по-голям от очакванията за понижение от 0,7%. Така Великобритания записва осмо поредно месечно намаление при производствените цени, дължащо се на понижение в цените на петрола с 35,7%. 
производствени производствени
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още