IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът на Северна Македония: Българското вето ми горчи

Зоран Заев няма друго обяснение за решението в София, освен наближаващите избори в страната ни

10:55 | 18.11.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Българското вето за Република Северна Македония е "най-голямото поражение за ЕС и голяма несправедливост", заяви премиерът на страната Зоран Заев и добави, че той лично е приел тежко и с горчивина решението на България да наложи вето. В интервю за ТВ 21, цитирано от БТА, Заев изрази мнението, че няма друго обяснение за решението освен наближаващите избори в България и подчерта, че разговорите между София и Скопие продължават.

Същевременно той изтъкна, че трябва да се даде шанс на преговорите през следващите дни и още има възможност да се постигне договор във времето на германското председателство на ЕС. 

Контактите между двете страни продължават, аз, Борисов, външните министри продължаваме да търсим решение, каза Заев и напомни, че няма преговори за македонската национална идентичност и език.

Заев изтъкна и че германското председателство и Европейската комисия полагат усилия за това Скопие и София да решат спорните въпроси.  

"Вярвам, че имаме шанс за успех и вярвам, че ще постигнем договор, защитавайки всичките си национални интереси", каза Заев. 

Премиерът каза, че не знае къде Северна Македония нарушава Договора, както казват българските власти. „България не казва нищо и това е чудно. Да знаем къде сме го нарушили, хайде да отворим въпроса. Аз мисля, че няма нарушаване на договора, ако България смята, че има нарушение, аз не знам къде е", каза Заев.

Той посочи, че изпитва горчивина. „Може ли /да ни спре/ българският народ, с който имаме приета съвместна история в Договора, който стана закон в държавата? Вместо той да ни помогне първи. Това разкъсва, боли... Все пак потискаме чувствата и вярвам, че това е грешка и трябва да се поправи", каза Заев.

Припомняме, че вчера България официално блокира началото на преговорите със Северна Македония. Външният ни министър Екатерина Захариева заяви, че страната ни подкрепя европейския път на Република Северна Македония, но настоява да спре кампанията за очерняне на София.

Междувременно министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България да блокира началото на преговорите за влизане на републиката в Европейския съюз. Той допълни, че страната му очаква поддръжка от съседката си на заседанието на Съвета по общи въпроси през декември, предаде ТАСС.

"Не съм разочарован. Ние пропуснахме този шанс за утвърждаване на преговорната рамка, но имаме и втори шанс, а именно на Съвета на ЕС по общи въпроси на 8 декември", подчерта Османи пред журналисти. "Още има шанс за провеждане на междуправителствена конференция през декември. Още утре ще продължим преговорите с България", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
ако беха такива, тоя нямаше да е там ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
beinsa
преди 3 години
Вето !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 0
vzhekoff
преди 3 години
Не са му американски наставниците, сръбски и руски са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
аз не знам какъв му е проблема на премиера на Западна България ? ако нешо се чувства обиден и огОрчен мое се обърне към американските си наставници да му докажат от къде произлизат т.е. ош преди динозаврите.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 8
serafima
преди 3 години
За най-голям приятел на Ердо, както го наричаш, се смята нашият досегашен премиер Борисов. Дори застана в негова полза пред ЕС. Изпраща му незаконно опозиционни лидери в Турция, ходи му на гости на ТРЕТИ МАРТ и т.н.Върнете лентата. По време на нашето председателство в ЕС през 2018 г. лилянка дебеланка и Борисов се надпреварваха да изтъкват ролята си за интеграцията на Западните Балкани. По принцип няма лошо. Но Борисов преигра, като се правеше на международник и беше съгласен със СИЧКО, както той се изразява. После Заев и гръцкият премиер дори не го канеха на ритуални сбирки. Северна Македония и Заев се държат като глезени деца пред майка - ТЯ с всичко ще се съгласи. Затова не е чудно, че сега очакват същото. Но Борисов трябва да уйдиса на акъла на ВИДНИЯ отвякъде еднакво пишман войвода агент Иван от Русе (но македонски войвода), а и избори наближават, та Борисов ПАК смени плочата, както прави ежедневно. С това ние се злепоставяме като държава. Вчера можеше, днес не може.Такава попара и хаос е, че след изритването на мутрата Борисов от власт дълго ще трябва да чистим Авгиевите обори.Оставка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
evtimvz
преди 3 години
И какво? Северняците ще тръгнат с танковете ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 0
vzhekoff
преди 3 години
Ако Заев не е разбрал защо има вето, значи, че нищо не е разбрал. Ако разчита, че ще мине и ще замине - заблуждава се. Не е България троянският кон - измислената държава е малкото пони, а Сърбия е истинският троянски кон. На нас ще ни трябва дълго време и търпение докато се изчистят сърбоманските настроения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 8
Zlato
преди 3 години
Продължаваш да доказваш тезата ми, че Балканите ще си останат бурето с барут, което винаги са си били, и което спокойно чака поредния с клечката кибрит :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
evtimvz
преди 3 години
Очевидно си сърбоман, а кучетата са тези, които ги представляват. Много добре знаеш, че е така. Дори роднините ми там мълчат и не приказват на тази тема като се видим, и се уважаваме взаимно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
data
преди 3 години
Ние с Албанцие винаги сме се разбирали , хората признаха българското малцинство без никакво шикалкавяне и всичко приключи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още