IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Балтов: Здравната система у нас може да понесе и 10 хил. заразени

Да се наблегне на диагностициране и масово карантиниране на контактните, призова директорът на "Пирогов"

11:17 | 18.11.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Здравната система в страната е готова да понесе и 10 хил. новозаразени на ден. Има готовност и за такъв сценарий. Това каза директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов по Нова телевизия, като пожела това да не се случва. Според него в момента трябва да се наблегне на диагностициране и масово карантиниране на контактните.

По думите му до края на годината починалите у нас може да достигнат 5 хил. души, като в момента те са близо 2500.

Според него натискът върху здравната система идва от хора, които изобщо не са спазвали мерките, подплашили са се и малко да се почувстват зле, веднага отиват в болница.

Относно решението за обособяването на една COVID болница и една „чиста” болница във всеки областен град, Балтов смята, че това е приложимо за големите градове. „В по-малките населени места обаче е трудно една голяма болница да бъде пригодена само за пациенти с коронавирус. Може част от нея да стане за такива пациенти, но няма как цялата да е само за тях”, коментира той.

„В момента сме направили максималното. Дори в „Пирогов” капацитетът за заразени с коронавирус не е запълнен. В София в момента обаче не достигат реанимационни легла. Достатъчни са, ако всички са интубирани, но това не е така”, посочи проф. Балтов. 

„Важно е карантинираните да спазват карантината. Знам за хора, които продължават да ходят на работа въпреки нея. Има и такива, които продължават да смятат, че няма такъв вирус и всичко е теория на конспирацията“, коментира още той.

Директорът на спешната болница коментира и темата за имунитета и изграждането на антитела у преболедувалите. „Беше абсолютно недопустимо някои да твърдят, че при коронавируса има стаден имунитет. Това не е прост грип. При него няма такъв имунитет и няма как да го придобием”, каза медикът. И допълни: „За хора, които са прекарали заболяването, но нямат антитела, рискът отново да се заразят, съществува. Имаме такива случаи в България", коментира проф. Балтов.

Според него учениците е добре да продължат да учат онлайн. „Смятам, че носенето на маски от ученици от 1-ви до 4-ти клас също трябва да стане задължително, а не препоръчително”, каза още той.

И проф. Асен Балтов е категоричен, че в момента няма недостиг на лекарства. Той вижда проблем в недоброто им разпределение. По думите му, когато хората пият безконтролно антибиотици, рискът от развитие на бактериални щамове, които са резистентни на антибиотици, се увеличава. А това може да има фатален за човека край.

„При първи симптоми взимайте антипиретици и витамини, не започвайте да пиете веднага антибиотици. Те се включват при нужда на петия-шестия ден”, посъветва проф. Балтов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
vaskodd
преди 3 години
Ами защо да не понесе, като почне масово да се отказва прием на болни и 100к ще понесе. Проблема е, че нито пациентите, нито медиците ще ги понесат тези 10 хиляди на ден! Тя и в момента здравната система е в колапс, този пък тръгнал да се изказва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
ivanrog
преди 3 години
Сериозно? А медицинския персонал, може ли да ги понесе? Да, легла имаме, но само с легла не става, трябва си оборудване и хора, което нямаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още