IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия се приближава към нова коронавирусна катастрофа

Властта в страната допусна поредица от гафове в управлението на кризата, което допълнително я притиска

13:48 | 18.11.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Доскоро реакцията на Италия в срещу коронавируса беше давана за пример от медии по цял свят. Сега обаче пак изглежда, че страната се насочва към катастрофа със забавен каданс, пише онлайн изданието Politico.eu.

В Неапол, третия по големина град в Италия, линейки, превозващи пациенти с COVID-19, се редят на опашки пред препълнените болници. Предизвикват възмущение редица коментари, твърдения и изображения, които се появяват в социалните мрежи и медиите, например снимка на възрастен мъж, за когото се твърди, че е починал в болнична баня и е бил оставен да лежи на пода повече от половин час.

Властите пак паднаха в капана на вируса на фона на втората му вълна, която обхвана Европа. Вече 15 италиански региона, както и един по-малък административен район, попадат в най-рисковите категории за разпространение на коронавируса, за които се предвижда всякакъв вид блокади. В страната вече са регистрирани над 1 млн. случая от началото на пандемията.

Това натрупва политически натиск върху правителството, а пукнатините в управляващата коалиция се разширяват заради кризата.

Поредицата от гафове в управлението на ситуацията с коронавируса не помагат на властта в Италия, вкл. случващото се в Калабрия на юг. Този регион, най-бедният в Италия, сега е под най-строгата възможна блокада, а и без това разбитата му здравна инфраструктура е изложена на риск от пълен колапс. В интервю за кризата в региона временно изпълняващият длъжността комисар по здравеопазването на Калабрия Саверио Котичели се опита да отговори на въпросите на репортера, но после призна, че не знае, че е отговорен за изготвянето на регионалния план за управление на коронакризата.

След интервюто Котичели, на когото беше даден контрол върху здравната служба в региона, след като тя бе поставена под национален надзор поради лошо финансово управление, подаде оставка. Той също така странно предположи, че лошото му представяне може да се дължи на това, че е бил упоен.

Веднага избухна нов скандал, след като се появи видеозапис на неговия заместник, който му обяснява с доста цветисти изрази, че маските за лице са безполезни за спиране на вируса. Новият назначен се защити, като заяви, че видеото е от времето, когато Световната здравна организация предупреждава за използването на маски за лице, но и на него му беше показана вратата. Следващият пък почти веднага напусна сам поста, което остави региона без здравен комисар, след като трима се смениха за малко повече от седмица.

На ръба

Междувременно случаите на заразени с новия коронавирус се увеличават в цялата страна, като оставят малко илюзии за уникалната ефикасност на италианския модел. Правителството - както и няколко други в Европа - прие допълнителни мерки през октомври с малък успех, а на 3 ноември обяви по-значителни ограничения.

Новите мерки са балансиращ акт - целта е да се огъне вирусната крива, като същевременно се сведат до минимум съпътстващите щети за икономиката. Премиерът Джузепе Конте заяви, че блокирането в цялата страна ще има "двоен отрицателен ефект". Идеята е да се оценят районите на страната по нивото на риск, като се вземат предвид както епидемиологичните данни, така и болничният капацитет и готовност.

Предвид неотдавнашните улични протести правителството е под натиск да ограничи икономическото въздействие до минимум и да избегне строгото пролетно блокиране, когато страната беше една от най-силно засегнатите в Европа. Протестиращите се обявиха категорично против много от въведените мерки, като полицейски час и задължително затваряне на несъществени магазини.

Дясната опозиция подкрепи някои от исканията на хората. Джорджия Мелони от „Братя на Италия“ заяви, че макар да осъжда насилието, тя защитава демонстрантите. „Търговци, собственици на ресторанти, работници защитават свещеното си право да живеят и работят достойно“, казва тя.

Антонио Таяни, бивш президент на Европейския парламент и вицепрезидент на дясноцентристката партия "Форца Италия" на Берлускони, заяви, че страната се е оказала неподготвена въпреки факта, че връщането на вируса е било "предварително ясно". Той препоръча на правителството да се възползва от средствата на Европейския механизъм за стабилност, за да укрепи здравната система преди евентуална трета вълна.

Последна актуализация: 09:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
я стиа си дрънкал тъпотии ве кaиш .... ако не ти е пуснала комшийката аз не съм виновен .... Всеки ще Омре няма някой да остане за х400години, ама никой до са не е Омрял точно от тва, мои познати и близки измряха още на 20йсе кат дойде ваща демокрация от дроги ей са наскоро пак се гръмна един лека му пръст щото е мноо убаво в Колонията ама не е зарад короната... Ей тва е реалността, ковидите питай китайците що не *** а би треало до са да са трупясани и ония наще с протести 5 месеца, а те наглеците са още живи моля ти се .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
соларков , парцала който слагаш на мутрата за да не те глобят , те пази точно толкова колкото мрежата за комари пръднята ... айде стига психясва , а китайците също си *** , само че не от ковид , ами от нещо друго ... тъй им е разпоредено .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
Solar Power
преди 3 години
Когато започнат да измират близките ти и хора млади на по 30 години твои познати които ходят с километри всеки ден ... ще запееш друга песен.Китайците просто спазват мерките това е ! Всички там са така ... а ти ходиш без маска защото си смел ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
А кой е отговорен за обединението на жълтурите? Не е Байдън, нито Обама, това е ясно. А "западно ориентираните" Япония и Южна Корея, да не говорим за Австралия не знам къде ги тикаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
mvr0306
преди 3 години
Аз мисля, че "западно" ориентираните Корея, Япония и Австралия също застанаха на страната на Китай. ЕС е бита карта, то е ясно и на децата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Определено тази година ще се запомни като голямото китайско превъртане на запада. На Изток кихнаха, на Запад се пос.раха :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
michaelis23
преди 3 години
чудно що у Азия нема втори вълни, уж от чайниците дойде вирОса от прилепи и са тия прилепи сигур са ги преместили само в Гейpoпата аз у другите държави петорни вълни не видех .... Чайниците изпотрепаха културно и хуманно циркажиите и организаторите с короната и за тва там немат повече ядове .... Но понеже тука са глобалистките пyмяpи ше се носят още бая дълго време маски в Рептиландския СССР. Нека спират и така ош неколко пъти и айдееее сбогом Гейpопа мож па и за убуу да е, най после да се разпадне тая ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още