IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият собственик на "И Ар Джи" поиска да купи дяловете на останалите акционери

„Велграф Асет Мениджмънт“ е закупило близо 80% от капитала на 29 октовмри

15:46 | 18.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Велграф Асет Мениджмънт“ АД, в качеството си на нов мажоритарен собственик на „И Ар Джи Капитал“ 3, отправи търгово предложение за закупуване на акциите на останалите акционери на дружеството, става ясно от съобщение, публикувано чрез Бюлетин Investor.bg.

Акционерното дружество придоби основния пакет акции в един ден, в който мина близо 80% от капитала на „И Ар Джи Капитал“ - 29 октомври. Сега новият собственик, изпълнявайки своето законово задължение, иска контрол върху всички акции, като е предложил да закупи дяловете на останалите акционери на цена от 4,3 лв. за лот.

„Велграф Асет Мениджмънт“ притежава пряко 1 667 360 броя акции, или 79,4% от капитала на „И Ар Джи Капитал 3“, и иска да придобие останалите 432 640 броя акции, представляващи 20,6% от капитала.

Търговият предложител не възнамерява да поиска отписване на дружеството от регистъра на публичните дружества на Комисията за финансов надзор, става ясно от уведомлението.

Към момента мажоритарният собственик не е взел решение за съществена промяна в капиталовата си структура или увеличение на своя капитал. Не е обсъждано и бъдещо увеличение на капитала на „И Ар Джи Капитал 3“.

От съобщението става ясно още, че не се предвижда и промяна в дивидентната политика на дружеството, а като дружество със специална инвестиционна цел, секюритизиращо имоти, политиката за разпределяне на дивиденти  на „И Ар Джи“ се определя от Закона за дружествата със специална инвестиционна цел.

Стратегическият план не предвижда и значими бъдещи инвестиции.

КФН все още не е взела отношение по внесеното търгово предложение.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Припомняме, че на 29 октовмри беше въведена оферта "купува" за 100% от акциите на дружеството, като до края на деня бяха придобити почти 80% от капитала на „И Ар Джи Капитал 3“ АДСИЦ.

Още преди 12 ч на обяд бяха продадени 542 828 броя акции от общо 2,1 млн. книжа. Цената на книжата скочи с 60% до 4,3 лв. за брой.

Сключиха се общо 48 сделки, като най-голямата беше за 1 036 700 акции, или за 49,37% от капитала. Известно е, че те са били собственост на „Фондация Америка за България“. Другите големи сделки бяха за 165 509 акции и за 124 500 акции, или съответно 7,88% и 5,93% от капитала. Те бяха собственост на, съответно, Фран Луис Бауър и Майкъл Дейвид Хънсбъргър. В края на сесията остана неизпълнено търсене за 433 660 акции.

Акциите на „И Ар ДЖи Капитал 3“ са регистрирани за търговия на алтернативен пазар на БФБ, сегмент Дружества със специална инвестиционна цел. От началото на годината акциите на дружеството поскъпват със 7,5% при пазарна капитализация от 9,03 млн. лв.

Свързани компании:

Велграф Асет Мениджмънт АД(VAM)

И Ар Джи Капитал-3 АДСИЦ(ERG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Minka
преди 3 години
Веграф са собственост (притежание) на собственика на ИнвесторБГ , ако не се лъжа?! Пълно мълчание по темата предполагам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още