IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефикасността на ваксината на BioNTech и Pfizer се повиши до 95%

Двете компании потвърдиха, че планират да произведат до 50 млн. дози тази година и до 1,3 млрд. през следващата година

15:52 | 18.11.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Германската биотехнологична компания BioNTech и американският ѝ партньор Pfizer преодоляха решителната пречка за евентуалното одобрение на тяхната ваксина срещу коронавируса в САЩ. След окончателен анализ на решаващото проучване ваксината показва 95 процента защита срещу Covid-19, обявиха двете компании в сряда.

Те също така публикуваха положителни данни за безопасността на ваксината, които определиха като „крайъгълен камък“ за спешното одобрение в САЩ. Сега те възнамеряват да подадат заявление до американския здравен орган FDA в рамките на няколко дни.

Данните трябва да бъдат представени и на други регулаторни органи по света.

През миналата седмица Biontech и Pfizer бяха първите компании в света, които представиха успешни данни за ефикасността от основното проучване на коронаваксина. Според първоначален междинен анализ ваксината показва ефективност от над 90 процента при защита срещу Covid-19. В понеделник американската биотехнологична компания Moderna обяви, че нейната ваксина предлага 94,5% защита срещу Covid-19.

Американската здравна агенция FDA беше определила границата за ефективност от 50 процента като минимална стойност за възможно одобрение. Що се отнася до безопасността, органът публикува през октомври нови насоки за спешното одобрение: очакват се данни за безопасност от поне два месеца от около половината от участниците в проучването след прилагане на последната доза ваксина, предава DPA. 

Окончателният анализ на изследването на Biontech и Pfizer, което включва повече от 43 000 участници, се основава на 170 случая с Covid-19 сред субектите. От тях 162 се срещат в групата на плацебо, а осем – в групата на получилите ваксината. Има десет тежки случая на Covid-19, един от които - на ваксиниран участник.

Само леки странични ефекти

Ваксината се понася добре и има предимно леки до умерени странични ефекти, които бързо отшумяват. Единственият сериозен страничен ефект е умората при повече от два процента от ваксинираните, от които 3,7 процента са били засегнати след втората доза. Защитата е била еднаква, независимо от възрастта и етническия произход. При възрастни над 65-годишна възраст наблюдаваната ефективност е над 94%.

„Данните показват, че нашата ваксина с доза 30 микрограма може да осигури високо ниво на защита срещу Covid-19 само 28 дни след първата доза“, казва ръководителят на Biontech Угур Сахин. Ваксината се прилага два пъти с доза от 30 микрограма всяка. По този начин дозата е по-ниска от тази на ваксината на Moderna - с по 100 микрограма всяка.

Ваксината на базираната в Тюбинген биотехнологична компания Curevac, която, подобно на тези от Biontech и Moderna, се основава на така наречената матрична РНК, която използва веществата, отговорни за комуникацията между клетките, е в още по-ниска концентрация - само дванадесет микрограма. Основното проучване за Curevac обаче все още не е започнало.

Biontech и Pfizer потвърдиха, че планират да произведат до 50 млн. дози ваксини тази година и до 1,3 млрд. през следващата година. Европейският съюз вече е осигурил до 300 млн. дози и доставката може да започне в края на тази година. САЩ подписаха договор с компанията за доставка на 100 млн.  дози на стойност около 1,95 млрд. долара, с възможност за закупуване на още 500 млн. дози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Ти парите не ги мисли. Те идват от хора с неограничени ресурси. Важното е да се постави населението на колене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Д.Петков
преди 3 години
Ваксината на Pfizer може да се съхранява само при минус 70 градуса С, ще им гледам сеира как ще ги доставят тия милиони ваксини на всички желаещи. Ще им трябва една петилетка за всички договори които са сключили предварително. Още от самото начало вървят по грешен път. Клиентите им ще бъдат неприятно изненадани, че за доставката и съхранението ще трябва да се бръкнат в пъти повече отколкото за самата ваксина, а пишман-инвеститори/спекуланти заложили на Pfizer ще изпият доста студена вода. А ваксината на Moderrna може да се съхранява до 30 дни в обикновен хладилник и вече са готови с организацията по бъдещата дистрибуция. Да се сравняват големината на дозите при двете компании е нелепо, в технологиите има разлика, макар че принципа е същия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
penman
преди 3 години
Когато имаш 2 неврона в черепната кутия, не можеш да мислиш по друг начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
Повече от половината население е наясно, че тия ваксини са опасни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
Не, просто на антиваксърите ще им определят резерват затворен за останалия свят и нека си живеят щастливо там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
sgg211
преди 3 години
Следва масова ваксинация. А ако са малко желаещите, ще измислят и/или въведат ограничения за тези, които не са ваксинирани. Сценария е разписан с петилетка напред. Бавно и методично се движим по него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
petyob
преди 3 години
не е нужно да си много умен за да познаеш, че утре или вдругиден Модерна ще излязат и заявят, че тяхната е с 96 или 97% ,,, и така няколко итерации до 100%, интересно е какво следва след това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още