IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК насърчава тестването за коронавируса, за да избегне нов транспортен хаос

Брюксел призовава страните членки взаимно да признават резултатите от тестовете

22:59 | 18.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Регулаторите на Европейския съюз (ЕС) предлагат на правителствата на страните членки насоки за бързо тестване за коронавирус, предава Bloomberg. Това са последните усилия за предотвратяване възпрепятстването на свободното движение на хора в блока, допълва информационната агенция.

Препоръката на Европейската комисия (ЕК) е да се използват високочувствителни и високоспецифични бързи антигенни тестове за откриване на Covid-19. Комисията също така призовава правителствата на ЕС да си признават резултатите от тестовете и одобри 35,5 млн. евро за Международната федерация на обществата на Червения кръст и Червения полумесец за разширяване на тестването в блока чрез увеличаване на капацитета, подпомагане обучението на персонала за вземане на проби и анализ и оборудване.    

Комисията посочва още, че бързите антигенни тестове трябва да се правят от обучен медицински персонал или обучени оператори, където е подходящо, да се използват в рамките на пет дни след появата на симптомите или в рамките на седем дни след контакт с потвърден случай, както и да се прилагат при лица със симптоми, съвместими с Covid-19, в области с много висок дял на заразени, когато достъпът до „златния стандарт“ - RT-PCR тест, е временно ограничен.

„Тестването ни показва каква е степента на разпространение, кои са най-засегнатите региони и как се развива“, коментира еврокомисарят по здравните въпроси Стела Кириакидис в изявление в Брюксел. „Това е решаващ инструмент за забавяне на разпространението на Covid-19“, допълва тя.

Пандемията разкри основни недостатъци в начина, по който ЕС може да се справи с международни извънредни ситуации в областта на здравеопазването, отбелязва Bloomberg. Националните правителства в блока носят основната отговорност за здравните политики, които при криза могат да подкопаят ценния европейски единен пазар.

Националното затваряне на граници и ограничаване на износа на медицинско оборудване в рамките на ЕС през пролетта стимулира ЕК към действия, целящи да създадат по-съгласуван отговор. Резултатите включват специални коридори, за да се гарантира, че камионите могат да пресичат националните граници, ограничения за продажба извън ЕС на лични предпазни средства, съвместното снабдяване с успешни ваксини и общ подход за налагане на ограничения за посетители от чужбина.

През октомври Комисията настоя и за подобрен обмен на данни в реално време, фокус върху бързото тестване и по-широкото използване на приложения за проследяване на мобилни устройства. Миналата седмица тя предложи законодателство, което да засили две здравни агенции на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още