IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от Г-20 продължават да субсидират изкопаемите горива

Развитите държави се разминават с целите, заложени в Парижкото споразумение, сочи доклад

20:28 | 18.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки всички заявки и политически споразумения страните от Г-20 продължават да подкрепят изкопаемите горива и субсидиите за сектора през 2019 година надхвърлят 130 млрд. долара спрямо 117 млрд. долара година по-рано. Това е записано в годишния доклад на Climate Transparency.

Само Канада, Франция, Германия, Италия и Великобритания са посочили конкретни цели за отказ от въглища. Бразилия, Китай и ЕС като цяло имат одобрени политики за намаляване на потреблението на въглищата.

Това означава, че държавите от Г-20 няма да се справят с целта, записана в Парижкото споразумение за климата за недопускане на глобалното затопляне с повече от 1,5 градуса по Целзий до края на века.

Анализите на организацията показват, че групата на най-развитите държави в света все още разчита основно на изкопаеми горива - 81,5%, за покриване на първичното енергийно потребление. Намаляването на дела на въглищата се компенсира с повече петрол и природен газ, показват още данните за 2019 година.

В 16 държави от Г-20 (изключението са САЩ, Канада, Австралия и Мексико) има заложени цели за възоновяемите енергийни източници. Според Climate Transparency в последните пет години може да се види как ВЕИ помагат в енергийния сектор - емисиите СО2 намаляват с 10%, а делът на възобновяемите източници в производството на енергия се увеличава с 20%.

Сега пандемията от коронавируса доведе до временен спад на емисиите въглероден диоксид и очакванията са, че през 2020 година те ще бъдат със 7,5% по-ниски спрямо 2019 година. Но емисиите са с 60% по-високи спрямо нивата от 1990 година и остават без промяна спрямо 2011 година.

За да се постигне записаното в Парижкото споразумение, развитите държави трябва да намалят емисиите си с 45% (спрямо нивата през 2010 година) до 2030 година и да бъдат въглеродно неутрални през 2050 година.

Докладът отчита, че все повече държави от Г-20 приемат цел за въглеродна неутралност - още през 2019 година Франция, Великобритания и Германия, както и ЕС като цяло направиха заявка за нулеви емисии през 2050 година. През 2020 година към тя се присъединиха Канада, Япония, Южна Корея и Южноафриканската република. Китай, един от най-сериозните замърсители в световен мащаб, също заяви цел за безвъглеродна икономика до 2060 година.

Разпространението на коронавируса накара много държави да предложат подкрепа за индустрията. Стимулите обаче все още са насочени към сектори, които "тежат" върху изпълнението на климатичните цели. Анализите на организацията показват, че 10 държави предоставят подкрепа за въглищния сектор, 10 - за газовия сектор, а 9 - за петролния.

14 държави дават безусловни субсидии за авиокомпании, а 7 - за автимобилния сектор. Единствено Франция и Германия имат изискване за спазване на екологични стандарти при отпускане на средства в подкрепа на автомобилния бизнес.

Все пак само три държави от Г-20 - Мексико, Русия и Саудитска Арабия, не дават подкрепа на зелени индустрии. Останалите отпускат средства основно за експанзията на възобновяемите енергийни източници и екологичен транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
И защо целият свят трябва да играе по гайдата на някакви климатически терористи? Тия държави трябва да си сринат енергетиката и икономиката за техен кеф ли? И как точно се субсидират изкопаемите корива? Щото аз не съм видял във финансовият отчет на някоя петролна или газова компания, в графа приходи да има: Приходи от субсидии - дори и един долар. Защо лъжете мерзотняци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още