IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Хърсев: България навигира добре в кризата

Икономистът прогнозира, че страната ни ще завърши годината с по-малък икономически спад от 5,3% през третото тримесечие

23:11 | 18.11.20 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България ще завърши годината с по-малък икономически спад от този през третото тримесечие в размер на 5,3%. Това каза Емил Хърсев, икономист и преподавател, в предаването “Светът е бизнес” по Bloomberg TV Bulgaria.

Според Хърсев България навигира добре в кризата спрямо това, което се наблюдава на европейско ниво. Той отбеляза, че мерките у нас за овладяване на пандемията са достатъчни, ако се спазват, като са и достатъчно либерални, за да позволят на икономиката да работи.

Гостът коментира и българският бюджет за 2021 г.

“Бюджет 2021 е достатъчно предпазлив и със стремежа да спазва това, което ни съветват от цял свят - държавите да подпомагат и домакинствата, и икономиката, за да може да се преодолее кризата”.

Друга тема, на която Хърсев се спря, е опцията за намаляване на данъчната и осигурителната тежест.

“Категорично сме под оптимума на данъчната тежест и в момента не сме в състояние да поемем намаление на данъчните приходи”.

Той подчерта, че несигурността в приходите у нас за момента е твърде голяма за предприемането на подобни мерки.

Хърсев очаква икономиката у нас да се възстанови в рамките на една година.

"Ако до пролетта бъде овладян чисто пандемичният процес, мисля, че икономиката може да се възстанови в рамките на следващата година".

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 2
Bull-bb
преди 3 години
ООо думата - ***- мафията от морето май е забранена дума** в Investor.bgЯ виж ти......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 3 години
басиии, Тиквата яко съсипа държавата за последните 2-3 години... и изобщо не му пука кво ще стане, да умре в болки дано !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
Мен ме интересува следното: Хърсев да бъде НАКАЗАН за действията му. Начините са 2 или Гешев и подчинените му се задействат или Хърсев пипва короната и отива да обяснява на св. Петър за банковите си дела...Да се надяваме, че няма да се измъкне този път...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
Хърсев е пенсионер и въобще не ме интересува.Интересуват ме новите хърсевчета, които загряват в съблекалнята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
Този наглец Хърсев беше гост скоро по една уж бизнес телевизия и този *** се радваше, как когато България влезе в еврозоната тогава БНБ може да рефирнансира банките и според него това сега било голям проблем. Очевидно е, че него го боли, че не може да краде както в миналото и огладнял за далавера по старата схема от неговите младини...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
abdul
преди 3 години
ае ся, все едно грантовете не се раздават на свои хора. нищо ново не е научено, нищо старо не е забравено. даже "мафията" си е същата, ама с нови дрехи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
Емил Хърсев е известен като банкера на мафията и той много активно заедно с Емил Кюлев участваше в източването на банките чрез отпускане на необезпечени кредити срещу комисионна на "свои" фирми в периода 1990-1997. Той е една тотално дискредитирана личност, не знам защо има и 1 журналист, който да ходи да му взема интервю и въпросът тук е защу Хърсев още е на свобода за своята "дейност". Гешев къде си??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
за кви реални инвестиции иде реч? за грантове на млади уонаби предприемачи цитирам : "за да не си провалят живота ако фалират". За тва ли ше ги харчим милиардите?Ами ок, ама първо ше трябва да се преборят за властта, после ще трябва да си платят кредитите на сегашната и след 1-2 мандата ако се задържат, квото остане - да си го харчат.Ценностите на грантовата икономика са 1 към 1 с "и след мен потоп", така че не се сърдете на боеко.. и той си заложи живота срещу тия пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Другарката комсомолка е винаги на амбразурата със заучените фразички, за да плюе.Във всяка статия, която може да има далечна косвена връзка с ББ.Утре ще плюе и под статия за белите мечки.Ама какво да правиш, 1 рубла=2 с'тинки, плащат и на коментар, а за празниците си е харесала една червена камизолка, с която смята да разбие конкуренцията в клуба на партията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
Веск
преди 3 години
След мен и потоп. Ето това е същноста на всичките мерки уж в кризата,бюджети, споразумения със Заев ако щете и т.н. Напълниха чекмеджетата, преместиха краденото на сигурни места и сега минират държавата. Голям праз. Надявам се банките наистина да са толкова стабилни, колкото се твърди. Забележете - уж цели отрасли не били работели - туризъм, транспорт, услуги, хотели, ресторанти и т.н., а спада е само 5,3 процента. Това какво е - стъкмистическа лъжа и признание за огромния дял на сивата икономика, която в криза би трябвало да е по-гъвкаква. Пари на калпак, но без реформи. Липсата на инвестиции, на реални инвестиции в реална икономика се заплаща с рецесия. Това важи и за социализма даже. Закон е. Ние над 10 години куцаме с инвестициите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още