IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси записаха спад за втори пореден ден

Dow Jones отписа близо 350 пункта от стойността си в сряда заради силния ръст на случаите на коронавирус в САЩ

23:57 | 18.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси записаха спад за втори пореден ден в сряда, след като силният ръст на пазара през последните дни до нови рекорди беше прекъснат, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 344,93 пункта до ниво от 29 438,42 пункта във волатилна сесия, след като по-рано през деня постигна ръст от 147 пункта. Широкият измерител S&P 500 отписа 1,2% от стойността си и завърши търговията на ниво от 3567,79 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite е надолу с 0,8% до ниво от 11 801,60 пункта.

Задълбочаващата се пандемия, която донесе нови ограничения, помрачи положителните развития на фронта на коронавирусната ваксина.

Индексите поеха рязко надолу, след като кметът на Ню Йорк Бил де Блазио обяви, че държавните училища в града ще преминат към занятия от разстояние на фона на усилията за овладяване на растящия брой случаи на коронавирус.
САЩ се борят с растящия брой заразени с COVID-19 преди вероятно тежка зима. Страната регистрира средно около 157 хил. случая на ден към вторник, сочи анализ на CNBC на база данните на университета „Джонс Хопкинс“. Това е нов рекорд и близо 30% повече спрямо нивата на заразените преди една седмица.

Книжата на някои компании, които се възползват от указанията хората да си стоят у дома, скочиха след съобщението за затварянето на най-голямата училищна система в страната. Цената на акциите на компанията за видео конферентни разговори Zoom Video скочи с над 3%, а книжата на Peloton поскъпнаха с около 2%.

В същото време книжата на големи технологични компании тласнаха по-широкия пазар към понижение. Цената на акциите на Apple, Microsoft, Alphabet и Facebook се понижи с най-малко 1%.

Инвеститорите бяха под влиянието на нови положителни развития в сряда. Pfizer публикува окончателни данни за кандидат-ваксината си с BioNTech, които се оказаха дори по-добри от първоначалната информация. Компаниите съобщиха, че ваксината е ефективна в 95% от случаите при предотвратяването на COVID-19 и допълниха, че планират да поискат разрешение за извънредна употреба „до дни“.

„Съобщението за ваксината тласна разговора за връщане към нормалното от „ако“ на „кога“, коментира Бил Калахан, инвестиционен стратег в компанията Schroders. „Най-важното е, че съобщението за ваксината премахна част от дългосрочната несигурност, която правеше инвеститорите предпазливи“, допълва той.

Книжата на Boeing, която е част от Dow, поскъпнаха с 4%, след като Федералната авиационна администрация отмени забраната си за 737 Max след 20-месечно приземяване заради катастрофи с жертви. В крайна сметка обаче акциите на компанията завършиха деня със спад от над 3%.

В същото време книжата на Target поскъпнаха с около 2%, след като резултатите на компанията за търговия на дребно през третото тримесечие надминаха очакванията благодарение на процъфтяващите дигитални продажби.

Спадовете на основните щатски индекси ограничиха силния им ръст този месец. Dow е нагоре с около 11% до сряда, а S&P 500 се повишава с над 9% през ноември. Nasdaq Composite скача с над 8%, като изостава от останалите два индекса, тъй като инвеститорите се отказват от технологичните акции.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до ниво от съответно 0,87% и 1,602%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, е леко надолу до 92,39 пункта. Еврото поевтиня с 0,05% до 1,185 долара, а паундът поскъпна с 0,2% до 1,327 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,34% до 103,81 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши с над 1% заради надеждите, че ОПЕК и съюзниците й ще отложат планираното повишаване на добива на петрол и след като Pfizer съобщи, че ваксината й срещу COVID-19 е по-ефективна от първоначално обявеното.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха със 70 цента до 44,45 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 39 цента до 11-седмичен връх от 41,82 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,6% до 1873,90 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още