IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модератори на Facebook: Работата в офис застрашава живота ни

В писмо до мениджърите те твърдят, че има случаи на заразяване с Covid-19 на работните места

10:19 | 19.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Facebook LP</em></p>

Снимка: Facebook LP

Повече от 200 модератори на съдържание на най-голямата социална мрежа в света Facebook Inc. заявиха, че животът им е изложен на риск от изискването да работят в офиса в глобални горещи точки на пандемията.

„Сега на фона на факта, че работата ни е психологически токсична, задължението ни да ходим на работа в офиса означава ходене в гореща зона“, пишат външните изпълнители и служителите на Facebook в публикувано в сряда писмо до ръководителите на социалната медийна компания и фирмите, сключили договори с нея. Модераторите пресяват експлицитното насилствено и обидно съдържание, за да го премахнат от социалната мрежа на Facebook.

„Служителите помолиха мениджърите на Facebook и ръководствата на аутсорсинг фирмите, като Accenture и CPL, да предприемат спешни стъпки, за да ни защитят и оценят нашата работа. Те отказаха“. Според писмото няколко случая на Covid-19 са се случили на работните места на модераторите, предава Bloomberg.

В началото на пандемията Facebook помоли модераторите на съдържание да работят предимно от вкъщи. Но част от съдържанието, като детски изображения, трябвало да се преглеждат според законите в сигурна среда; в тези случаи Facebook или се опита да използва изкуствения си интелект, за да премахне лошото съдържание, или помоли някои модератори да работят в офиси в градове като Остин, Тексас.

Компанията разчиташе по-силно на модераторските способности на изкуствения интелект, за да могат служителите да се фокусират през последните месеци върху свързаното с изборите съдържание и дезинформацията за Covid-19. Сега повече служители от подизпълнителите на Facebook отново са на работа в офисите. Авторите на писмото казват, че изкуственият интелект на Facebook просто не е достатъчно добър, за да замести човешката преценка.

„Алгоритмите на Facebook са на години от постигането на необходимото ниво на усъвършенстване за автоматично модериране на съдържанието“, казват модераторите в писмото. „Те може никога да не стигнат до това ниво“.

Модераторите, които работят за компании поддоставчици, като Accenture Plc, искат да им се осигури заетост на пълен работен ден, заплащане на вредни и по-безопасни условия на труд в светлината на разпространението на Covid-19.

Facebook оспорва характеристиките, отправени в писмото.

„Въпреки че вярваме в открития вътрешен диалог, тези дискусии трябва да бъдат честни“, се казва в изявление на Facebook. „По-голямата част от тези 15 000 рецензенти на съдържание работят от вкъщи и ще продължат да го правят по време на пандемията“, пояснява още социалната мрежа.

Това не е първият подобен спор между модератори на съдържание и социалната мрежа. През 2018 г. бившата модераторка на съдържание във Facebook Селена Скола осъди Facebook за обезщетение за развитие на посттравматично стресово разстройство заради работата си. В рамките на извънсъдебно споразумение с множество модератори на съдържание Facebook се съгласи да плати общо 52 млн. щатски долара като компенсация за претърпени травми. Освен това се съгласи да подобри условията за модериране на обезпокоително съдържание.

Сред подобренията на условията е това звукът на видеоклиповете да бъде изключен по подразбиране, докато те също се показват и в черно и бяло. Тези промени трябва да бъдат достъпни за всички модератори до 2021 г., а за 80 процента от тях - до края на годината.

В допълнение, модераторите на съдържание, които ежедневно се занимават с обезпокоителни снимки и кадри, ще получават седмични индивидуални обучителни сесии с експерти по психично здраве. А в случаи на остри проблеми среща с лицензиран консултант трябва да бъде възможна в рамките на 24 часа. Ежемесечните групови терапии също са част от програмата, за да се отговори поне малко на психологическия стрес, ако не и да се намали.

Партньорските компании, които наемат модератори на съдържание за Facebook, сега също трябва да отговарят на допълнителни изисквания. Сред тях е изискването да изследват още по-внимателно кандидатите за тяхната психологическа устойчивост. Те също така трябва да публикуват информация за помощ в случай на наличие на психични проблеми, която да е налична на всяко работно място. И се насърчават да инструктират модераторите на съдържание директно да докладват за нарушения на стандартите на работното място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още