IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мариса Майер се завръща като съосновател на стартъп

Бившият главен изпълнителен директор на Yahoo работи над софтуер за организиране на контактите

11:51 | 19.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Бившият главен изпълнителен директор на Yahoo Мариса Майер обяви появата на Sunshine - стартъп за потребителски софтуер, който пуска приложение за организиране на контактите, ползващо изкуствен интелект, пише CNBC.

Sunshine е първото начинание на Майер и завръщането ѝ под светлината на прожекторите, след като тя се оттегли от поста си в Yahoo след продажбата на компанията на Verizon за 4,48 млрд. долара през 2017 г.

Софтуерът на Sunshine ползва изкуственият интелект, за да намира и обединява повтарящи се контакти, да запълва незавършена информация и непрекъсно да поддържа данните актуални. Приложението се интегрира с iOS Contacts, както и с Gmail, като ще бъде безплатно за всички потребители на мобилната операционна система iOS с покана.

„Идеята е, че Sunshine Contacts на практика се превръща в мозъка, който управлява контактите ви“, коментира Майер. „Според нас Concacts трябва да е живо, променящо се нещо“.

Приложението е разработено така, че лесно да можете да споделяте контакти с други хора.

За Майер работата по потребителко приложение е връщане във форма. Майер изгради репутацията си на продуктов лидер в технологичната индустрия по време на работата си в Google.

Именно там през 2003 г. тя среща Енрике Муньос Торес, който сега е съосновател на Sunshine. Двамата са работили заедно по редица проекти, включително iGoogle – сега неизползван продукт на Google.

Торес и Майер започнали да обсъждат идеята за създаването на Sunshine в последната си година в Yahoo, където също са работили заедно, твърди тя. По това време решили, че идеята не е достатъчно добра, но може да по-късен етап да проработи.

В крайна сметка Майер и Торес напускат Yahoo при завършването на придобиването от Verizon през юни 2017 г.

„Седем месеца по-късно Енрике ми се обади, събрахме се и той каза: ‚Все още се вълнувам от това да създадем тази компания, за която говорихме преди година‘, а аз отговорих: „Аз също“, припомня си Майер.

Двамата работят по Sunshine от 2018 г. Компанията е базирана в Пало Алто, Калифорния, и е набрала 20 млн. долара от външни и вътрешни инвеститори, включително Felicis Ventures, Unusual Ventures и WIN Ventures.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още