IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW ще прави от Германия производствена площадка само за електромобили

Концернът измества производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене от Германия към Англия и Австрия

13:12 | 19.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Martin Leissl/Bloomberg</em></p>

Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Германският автомобилен производител BMW заяви, че ще реконструира своите фабрики в Германия, които ще произвеждат единствено електрически автомобили и нужните за тях компоненти. Производството на превозни средства с двигатели с вътрешно горене ще бъде изместено в заводите в Англия и Австрия като част от мащабната трансформация на автомобилната индустрия към екологични автомобили, съобщава Automotive News Europe. 

"До края на 2022 г. всички наши германски фабрики ще произвеждат поне по един изцяло електрически автомобил", заяви Милан Неделкович, член на борда на директорите на BMW, който отговаря за производството.

Заводът на BMW в Мюнхен, Германия, който в момента изгражда 4-, 6-, 8- и 12-цилиндрови двигатели с вътрешно горене, ще бъде преоборудван, за да произвежда електрически превозни средства от следващо поколение с инвестиция от 400 милиона евро до 2026 година.

От BMW посочват, че производството на 8- и 12-цилиндрови двигатели ще се премести от Мюнхен в завода в Хемс Хол, Англия, а други двигатели ще се произвеждат в Щайр, Австрия.

Заводите в Мюнхен, Динголфинг и Регенсбург в германската провинция Бавария, където е базирана централата на BMW, ще получат по-голямата част от инвестициите.

Изцяло електрическият автомобил BMW i4 ще се произвежда в Мюнхен; електрическата версия на автомобилите от 5-та и 7-ма серия ще се произвежда в Динголфинг, докато електрическият X1 ще се сглобява в Регенсбург.

BMW заяви, че размерът на персонала във фабриката му в Динголфинг, произвеждащ електрически задвижващи агрегати, ще се удвои до 2000 работници.

Заводът на BMW в Лайпциг, Германия, ще започне производството на Mini Countryman в две версии – електрическа и конвенционална.

Концернът ще подобри структурата на разходите си с 500 милиона евро до края на годината, посочват още от компанията.

Фабриките по целия свят настояват за инвестиции в производство на автомобили от следващо поколение, тъй като електрическите превозни средства стават все по-популярни сред потребителите.

В сряда Германия представи схема в размер на 3 млрд. евро за насърчаване на развитието на екологичните автомобили, а Великобритания заяви, че ще забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили и микробуси от 2030 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още