IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офисите в Холивуд - лъч светлина на пазара в САЩ насред пандемията

Blackstone строи офис кула в Бърбанк, предназначена за телевизионната и кино индустрия

14:21 | 19.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jonathan Alcorn/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jonathan Alcorn/Bloomberg

Blackstone Group планира да построи нова офис кула близо до обширните комплекси със студиа на Warner Bros. в Бърбанк, щата Калифорния, където се снимат телевизионни предавания като „Шоуто на Елън ДеДженерис“ и „Дните на нашия живот“, пише Wall Street Journal.

Планът на Blackstone да построи в партньорство с Worthe Real Estate Group офис кула с площ от близо 46 500 кв. м е един от най-големите офис проекти в САЩ, който не е замразен тази година.

Проектът, който трябва да привлече служители в развлекателния бизнес, е признак, че площите, обслужващи телевизионната и филмовата индустрия, са лъч светлина в офис сектора по време на коронавирусната пандемия, която принуди много служители да работят у дома.

„Създаването на съдържание е една от най-убедителните ни теми. Виждаме дългосрочен ръст на търсенето“, коментира Надим Мегджи, ръководител на отдел „Недвижими имоти в Северна и Южна Америка“ в Blackstone.

Подобно на центровете за данни и складовете за студено съхранение инсталациите, свързани с производство, са нишови имотни инвестиции, които се представят добре напоследък. Те привличат повече долари, докато собствениците на имоти изпитват затруднения с традиционни активи като хотели, търговски площи и офис сгради по време на пандемията.

Вирусът принуди Холивуд да затвори киносалони, да отложи премиери на филми, да съкрати служители и да намали разходите. Но високото потребление на стрийминг съдържание от стотици милиони хора, които си седят у дома, води до силно търсене на студиа, където да се произвежда, и офис площи, които да ги подкрепят.

От август актьори и снимачни екипи започнаха да се връщат на снимачните си площадки. Няколко от най-големите подписани наемни договори в Калифорния от началото на пандемията се отнасяха за офиси в Бърбанк, включително договор за близо 16 хил. кв. м, подписан от Netflix през септември.

„Паркингите на студиото отново са пълни, защото хората отново снимат“, коментира Джеф Уорт, президент на Worthe Real Estate. Компанията е най-големият собственик и строител на офис площи в Бърбанк.

Според Уорт решението на компанията да продължи строителството на новата сграда е било взето неотдавна на среща с представители на съвместното дружество, което той създаде с Blackstone през 2017 г. То притежава 13 сгради и пет парцела за строителство, придобити за общата сума от 1,7 млрд. долара.

„Много е трудно да продуцираш телевизионно шоу по Zoom. Трябва да събереш сценаристите в сценарната стая, трябва да ги подбереш, трябва да снимаш и да обработваш“, казва Уорт.

Blackstone участва и в други сделки в развлекателната индустрия от началото на пандемията. През юни компанията придоби дял от 49% в съвместно дружество, което ще притежава три парцела за филмови студиа и пет съседни сгради в Холивуд. Сделката беше оценена на 1,65 млрд. долара. Netflix, CBS и Walt Disney са сред клиентите на студиата, съобщава Hudson Pacific Properties, която е запазила дял от 51%.

Blackstone и Worthe вероятно ще започнат строителството на новата сграда през 2022 г. на съседен терен до съществуваща офис кула. Имотът с площ от малко над 44 500 кв. м е напълно отдаден под наем благодарение отчасти на търсенето от Burbank Studios на отсрещната страна на улицата.

Burbank Studios е комплекс от 141 декара и включва терена на бившите NBC Studios, където Джони Карсън водеше The Tonight Show. Warner Bros. съобщи миналата година, че ще се разшири в две нови офис сгради, проектирани от Франк Гери, и други имоти в комплекса.

Новият проект се случва в трудни времена за офис пазара в Лос Анджелис, който пострада по време на пандемията. Тъй като много служители работят от вкъщи, обемът от наемни договори намалява рязко, а преотдадените площи на пазара са набъбнали до близо 558 хил. кв. м през септември. Това е ръст с 46 на сто спрямо същия период на миналата година, сочат данни на консултантската компания CBRE.

Но повечето преотдадени площи идват от стартъпи и други по-малки компании. „Не виждаме големи предложения от играчи в студийната индустрия“, казва Ерик Уилет, директор на изследванията в CBRE.

Същевременно пандемията стимулира търсенето на студийни площи в Лос Анджелис, защото актьори и снимачни екипи не искат да пътуват, за да снимат сцени, заради страх от вируса.

Офис сградите, които се намират в близост до студиа, са смятани за особено стабилни. Например, през юли компанията DBRS Morningstar публикува нови рейтинги на дълг за около 660 млн. долара, по-голямата част от който е подкрепен с четири сгради от партньорското дружество между Blackstone и Worthe. Рейтингите показаха, че няма влошаване спрямо периода преди пандемията.

Според доклада наемният риск в портфейла е ограничен от близостта на имотите до студиата. Една от сградите „се смята за критично важна локация за Disney, която инвестира над 40 млн. долара в инфраструктурата на сградата“, се посочва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още