IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите се преквалифицират най-много за програмисти

В новия програмен период се гарантира финансиране за развитието на умения, нужни на пазара на труда, каза Зорница Русинова, зам.-министър на социалната политика

14:52 | 19.11.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българите се преквалифицират най-много за програмисти и заварчици, намалява интересът към обученията за камериерки, продавачи и офис-мениджъри. Това показват данните на Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО), представени днес по време на виртуална пресконференция.

Повече от 90 000 българи са преминали през курсове за квалификация и преквалификация през миналата година, като всеки четвърти от тях е получил свидетелство за нова професия. Най-предпочитаните обучения са за компютърни графици и графични дизайнери, организатори на интернет приложения, помощник-възпитатели и заварчици. Само през 2020 г. над 2000 българи са получили правоспособност за заварчици и програмисти.

България е на предпоследно място по участие на гражданите в дейностите за учене през целия живот, които включват и професионалното обучение. Средният процент по този показател на ЕС е близо 15%, а за страната ни – едва 2 на сто. Въпреки това се запазва интересът към обучението по професиите оперативен счетоводител, охранител, фризьор, козметик, маникюрист, монтьор и техник на транспортна техника. 

Намалява интересът към обучението за озеленители, помощници в строителството, камериери, продавач-консултанти, ресторантьори и офис-мениджъри, показват още данните на НАПОО.

Проучване на НАПОО показва, че 50% от работодателите не са запознати със системата за професионално обучение в лицензираните обучителни центрове, както и че липсва връзка с потребностите на бизнеса, а придобитите умения не са актуални и не съответстват на потребностите на работодателите, коментира инж. Емилияна Димитрова, председател на НАПОО.

70% от представителите на бизнеса, участници в допитването, заявяват, че не биха се ангажирали с разработване на държавни образователни стандарти по професии, учебни програми и задания за изпити по професии, но одобряват и подкрепят дуалната система на обучение. 

Заради COVID пандемията 70% от центровете за професионално обучение в страната са преустановили провеждането на обучения, коментира Красимира Брозиг, главен секретар на НАПОО. Повечето центрове за професионално обучение нямат ресурси за организиране на онлайн обучение, като всеки четвърти обучителен център няма интернет страница. Не са малко и случаите на отказ от обучение в реална работна среда заради страх от инфектиране, допълни той.

Квалификацията и професионалното обучение са важни приоритети за следващия програмен период, като ще се финансират различни мерки за пазара на труда.

Европейските средства, които ще бъдат разходвани в следващите седем години, са на стойност 2,1 милиарда лева. Те ще са насочени към инвестиции в ученето през целия живот, професионалната мобилност, развитието на нови компетенции, валидирането на умения, каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, цитирана в прессъобщение на агенцията.

Основният приоритет, според Русинова, е развитието на умения, нужни на пазара на труда, както и формирането на дигитални компетенции, които отговарят на европейската рамка, но и са съобразени с длъжностите и професиите. Заместник-министърът лансира и идеята за създаването на единен сертификационен център, който да оценява резултатите от обученията, включително и тези за дигитални умения, така че да се гарантира качествен резултат за бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
Bull-bb
преди 3 години
Поне в ИТ сектора заплатите са почти на ниво Европа/САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
vzhekoff
преди 3 години
Малка корекция - не се преквалифицират в програмисти, а в мазачи. Няма как да се "преквалифицираш" от каквото и да е в програмист. Или го учил и то основно, или си просто мазач от по-скъпо платените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Преди доста години, бях на интервю за работа в пощенска банка. На въпроса - ако не те вземем, какво ще правиш, отговорих, че вероятно ще се ориентирам към ИТ сферата, ще почна някъде за 600лв стаж (колкото те предлагаха стартово) и след 6м ще взимам - 800лв. (в Източна България, заплатите не са като у Софето). А той с насмешка ми каза - че ти след година 1000лв ще взимаш така. Та аз хиляда ги взимах още преди да навърша година, заради ей такива темерути, имам доста познати, които в крайна сметка са в ИТ сферата. Като се замисля, тоя човек вероятно го бе яд, че работи за максимум 2000лв., а е шеф за областта (Толбухин), ходи с костюм, а някакъв ***, току що завършил, има възможност да прави повече пари от него, без да лиже зaдницитe на всички по веригата. Аз все още не знам какъв е вкуса на лaйнaтa, но съм сигурен, че той не го забравя и днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още