IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street се готви за спад на долара през следващата година

Очакваното пускане на ваксина за коронавируса изостря апетита за риск на инвеститорите

11:23 | 26.11.20 г. 22
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Анализатори на Wall Street очакват пускането на ваксина за коронавируса да доведе до потъване на долара през следващата година, когато доверието се върне в световната икономика, пише FT.

Големите банки са вече с негативни възгледи за долара за 2021 г. Те занижиха още прогнозите си този месец, след като клиничните изпитвания укрепиха надеждите, че ваксините могат да станат широко достъпни през следващата година и да предизвикат икономически скок, който би насърчил по-рискови залози.

Доларът обикновено се търси по време на стрес, което отразява традиционната му роля на убежище за инвеститори и спестители, както се вижда от изумителното рали в разгара на избухването на коронавируса през март. Сега някои наблюдатели на валутата вярват, че ваксината ще промени всичко.

„Може ли доларът да спадне с 20 процента само през следващата година? Мислим, че да“, коментира анализаторът от Citi Калвин Це в изследователска бележка.

Това би било голям ход във валутно изражение. Според консенсусните прогнози, събрани от Bloomberg, инвеститорите очакват доларовият индекс да се понижи с около 3% от сегашното си ниво до края на следващата година. Средната прогноза е еврото да достигне ниво от 1,21 долара през този период от около 1,18 долара сега.

Спад от 20 процента на долара на база претеглена търговия би бил най-големият от 2001 г. Тогава доларът претърпя понижение от 33% за няколко години, тъй като други валути - особено на развиващи се пазари, поскъпнаха, тъй като инвеститорите търсеха държави с по-високи лихвени проценти и бърз растеж. Движението нагоре на валутите на развиващите се страни продължи до финансовата криза от 2008 г.

Citi очаква Федералният резерв на САЩ да продължи да стимулира икономиката и да е предпазлив по отношение на въпроса за увеличаването на лихвените проценти дори когато глобалното икономическо възстановяване се ускори. Това може да насърчи инвеститорите да намерят пристан за парите си другаде, тъй като нарастващите инфлационни очаквания в САЩ намаляват относителната привлекателност на долара. Така инвеститорите пак се насочват към по-бързо развиващите се страни, които може да затегнат паричната политика по-рано.

Доларовият индекс - мярка за американската валута спрямо шест други валути, вече отбеляза спад тази година, като падна с повече от 4% от началото на 2020 г., след като Фед унищожи някои от предимствата на доходността, които американските активи имаха спрямо своите чуждестранни еквиваленти. Еврото поскъпна с около 6% спрямо долара тази година, а австралийският долар – с 4%.

Тазгодишният спад на доларовия индекс обаче е незначителен в сравнение с ръстовете му от предишни години. Той нарасна с почти 13% през 2014 г. и с 9% през 2015 г. Да купуваш на американските пазари беше почти неизбежно през последното десетилетие на фона на ръста на корпоративните печалби, според анализатори от Goldman Sachs.

Щатският долар би трябвало да поевтинее дори ако американската икономика набере темп поради ролята си на "барометър" на здравето на световната икономика. „Дори ако американската икономика се представя доста добре, смятаме, че доларът може значително да отслабне, тъй като инвеститорите търсят по-висока възвръщаемост извън САЩ и излизат от сигурните убежища, в които са били през целия период на Covid пандемията“, посочва Зак Пандл от Goldman Sachs.

Андрю Шийтс, стратег от Morgan Stanley, очаква норвежката, шведската, новозеландската и австралийската валута също да поскъпнат спрямо щатския долар, след като се появи широкодостъпна ваксина. Еврото и нововъзникващите валути, като бразилския реал, южноафриканския ранд, руската рубла, също имат пространство за ръст. Той прогнозира, че еврото ще достигне ниво от 1,25 долара до края на следващата година.

„Намираме се в идеалната среда за рали на рисковите активи, по-слаб долар и по-силни валути, чувствителни към растеж, до края на годината“, казва и Джордж Саравелос, глобален ръководител на валутните изследвания в Deutsche Bank.

Някои стратези обаче са по-предпазливи в светлината на нарастването на случаите на коронавирус в световен мащаб и икономическата вреда от подновените блокади с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. „Ние просто сме настроени за разпродажби при долара в края на годината“, коментира Марк Маккормик, глобален ръководител на валутната стратегия в TD Securities.

Анализаторите от Barclays изразяват опасения, че твърде малък или твърде забавен фискален пакет от американските политици може да отнеме от блясъка от рисковите активи и да увеличи търсенето на убежища. „Пазарите в даден момент трябва да зачитат сегашното време, а не просто да гледат напред“, добавя той.

Пандл от Goldman твърди обаче, че положителните новини около ваксината значително намаляват глада на инвеститорите за безопасност. „Развитието на ваксините е достатъчно положително, така че повечето инвеститори трябва да се позиционират за слабост на долара днес“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
neon7
преди 3 години
Fourth Gardasil Lawsuit Against Merck Alleges Its HPV Vaccine Caused Debilitating Injuries https://childrenshealthdefense.org/defender/gardasil-lawsuit-merck-hpv-vaccine-debilitating-injuries-pots/?utm_source=salsa&eType=EmailBlastContent&eId=c75af9ab-3d22-4e2a-908a-6b926686ef02
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
neon7
преди 3 години
Merck Dr. Exposes Gardasil Scandal: Ineffective, Deadly, Very Profitable https://***.judicialwatch.org/corruption-chronicles/merck-dr-exposes-gardasil-scandal-ineffective-deadly-profitable/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
neon7
преди 3 години
U.S. court pays $6 million to Gardasil victims https://***.washingtontimes.com/news/2014/dec/31/us-court-pays-6-million-gardasil-victims/ - Това е малка част от щетите. ИМА ОЩЕ МНОГО!!! пп може да с..еш на майка си в устата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
когато съм убеден , че съм прав , е трудно съгласен съм ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
айде да си говорим със сериозни факти ... а ?! жълтините не броим ... !!!https://***.nhs.uk/conditions/vaccinations/hpv-vaccine-cervarix-gardasil-side-effects/https://***.nhs.uk/conditions/vaccinations/hpv-vaccine-cervarix-gardasil-safety/https://***.cdc.gov/hpv/parents/vaccinesafety.htmlhttps://healthclinics.superdrug.com/hpv-vaccine-side-effects/https://***.fda.gov/vaccines-blood-biologics/safety-availability-biologics/gardasil-vaccine-safety120млн дози и без докладван НИТО ЕДИН тежък случай на странична реакция , не летален , а ТЕЖЪК ... :))) ... всички докладвани летални случай нямат нищо общо с ваксината , за всичките има аутопсия и съответните документи ...да ви с.е.ръ в устата антиваксърка неграмотна и бездарна ... да ме извиняват *** , много рядко си позволявам цинизми ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
mariata
преди 3 години
Предполагам, че сега като широкоскроен и ерудиран интелектуалец zelka007 ще ме уведоми за моята неграмотност и как не знам, че кантра се пише с о и е контра, а не кантра и ще ми натрие носа и ще ме завре там където слънце не огрява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
mariata
преди 3 години
С Вас и още трима-четирима от този форум не ми се спори. Вие сте вечна кантра на всичко и всеки. Който иска нека си сложи нова и непроверена ваксина - демокрация сме :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
ПАЗИ???https://***.dailymail.co.uk/health/article-4909164/Teen-died-HPV-jab-experts-brand-vaccine-useless.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
ти за тая пуцаница дърдориш от половин година и все за следващата седмица и тя все не идва тази седмица ... :))) ... са вдигна маржа на месец напред ... айде дай веднъж нещо дето ще се сбъдне ...мъск рече , че шансът за успех на опитът с прототип SN8 е 33% за 15км тестов полет ... ще изцапате ли гащите от радост туканка няколко човека ако вземе та стане авария ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
дай пример за ваксина дето ти докарва рак ... ?! от цитираните производители до момента ... ако обичаш с медицински журнали и данни , фейса и тубата не се броят ... !!! щото аз търсих из специализираните издания и не намерих такава ...например тази с/у HPV пази от специфичен рак момичетата/жените ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още