IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският финансов министър няма да удължи кризисна линия за Фед

Манучин влезе в противоречие с председателя на Фед Джером Пауъл, който очакваше удължаване на мерките

10:21 | 20.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският финансов министър Стивън Манучин. <em>Снимка: Oliver Contreras/Bloomberg</em></p>

Американският финансов министър Стивън Манучин. Снимка: Oliver Contreras/Bloomberg

Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин заяви, че няма да удължи няколко спешни програми за отпускане на заеми от Федералния резерв, откривайки фронт за разцепление с централната банка, която настоява за тяхното продължение.

В резултат на 31 декември ще приключат няколко нови програми на Фед, които подкрепят пазарите на корпоративни кредити и общински заеми и които предоставят заеми на малкия и среден бизнес и организации с нестопанска цел по време на пандемията на коронавируса, пише в. Wall Street Journal.

В писмо до председателя на Фед Джером Пауъл, публично публикувано след затваряне на пазарите в четвъртък, Манучин пояснява, че програмите „очевидно са постигнали целите си“.

Кредитните пазари, които едва не замръзнаха през март, тъй като пандемията предизвика финансов шок, са възстановени, казва Манучин. „Банките имат капацитет за отпускане на заеми, за да задоволят нуждите за заемите на своите корпоративни, общински клиенти и тези от НПО-сектора“, каза той.

Централната банка сигнализира за разочарование от неговото решение. „Федералният резерв би предпочел пълният набор от спешни мерки, създадени по време на пандемията на коронавируса, да продължи да изпълнява важната си роля като опора за нашата все още напрегната и уязвима икономика“, се казва в изявление на Фед.

Пауъл намекна в изявление във вторник, че не смята за удачно програмите да изтекат. „Когато дойде подходящото време, а не мисля, че времето е дошло, още е много скоро, ще премахнем тези инструменти“, каза той.

Браншови анализатори предупредиха, че решението на Манучин би рискувало да разстрои пазарите - които по различни причини бяха нестабилни към края на последните години - заради отслабването на ключов източник на увереност, който подхранва оптимизма на инвеститорите, особено след като икономическото възстановяване се забавя на фона на нарастващите случаи на заразени с коронавирус.

Изключването на подкрепата за пазара винаги е сложно за управление, казва Кришна Гуха, заместник-председател на Evercore ISI. „Въпросът е кога е подходящият момент да го направим по начин, който изобщо не рискува възобновяване на пазарния стрес“ пояснява той

Сегашният момент е рискован, каза той. „Може да имаме късмет и това в крайна сметка да отмине, без да причинява сериозни щети. Но ако нямаме късмет, това може да се окаже изключително скъпо”, казва Гуха.

Прекратяването на програмите може да лиши някои предприятия и власти от достъп до евтини кредити, ако пазарните условия се влошат. Фед и Министерството на финансите наскоро направиха основен ремонт на правилата и разшириха набора от опции за кредитиране, достъпни за малкия и среден бизнес и организации с нестопанска цел чрез програмата Main Street.

„Решението е натъжаващо, тъй като програмата с преработените условия все още ще е необходима“, казва Глен Хъбард, икономист от университета в Колумбия, който беше старши съветник на президента Джордж Буш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още