IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означава 95% ефективност?

В хаоса около коронавируса изглежда за много хора е трудно да се ориентират в проценти като тези

11:35 | 20.11.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

В богатите западни държави с много възрастни хора коронавирусът, който причинява Covid-19, е убил приблизително 1% от заразените, което означава, че 99% от тях оцеляват. Междувременно две ваксини показват около 95% ефективност при предпазване от симптоми на заболяването.

Изглежда за много хора е трудно да се ориентират в проценти като тези, пише журналистът на Bloomberg Джъстин Фокс. Въпреки че не искам да разпространявам лишените от научна обосновка мисли на случаен човек в Twitter, следният цитат обобщава накратко този проблем, казва той.

„Извинете, ако не съм въодушевен за ваксина, която е 95% ефективна срещу вирус, който е 99% неефективен в убиването на хора“.

Откъде да започнем? Първо, вирус, който е „99% неефективен в убиването на хора“ може да бъде доста смъртоносен.

През март, когато пандемията от Covid-19 едва започваше и смъртността по света беше около 3,4% от потвърдените случаи, американският сенатор Рон Джонсън от Уисконсин заяви, че дори болестта да „убива между 1% и 3,4% от населението“, трябва да имаме предвид, че не затваряме страната, защото десетки хиляди хора умират по пътищата, не затваряме икономиките, защото десетки хиляди хора умират от обикновен грип.

През 2019 г. 36 096 хора умират в САЩ при пътни инциденти, а през грипния сезон 2018-2019 г. са починали 34 157 души от „свързани с грипа“ причини. Ако коронавирусът наистина убие 1% до 3,4% от американците, това означава между 3,3 млн. и 11,2 млн. смъртни случая. Това, в случай, че се налага да го изговорим, е много повече от 36 096 или 34 157.

И също така няма как да се случи. Още през март експертите изчислиха, че смъртността от коронавирус е под 1% от заразените и пресметнаха, че значителна част от населението няма изобщо да се зарази дори и при най-лошия сценарий. От пролетта насам по-доброто лечение и успехът при предпазването на най-уязвимите (благодарение на наличието на тестове и предпазни средства) изглежда още са намалили смъртността.

Но въпреки това подобрение и огромната промяна в поведението, целяща да забави разпространението на болестта, Covid-19 е отнела живота на 250 000 американци до сега. Смъртните случаи е почти сигурно, че ще преминат 300 000 до края на годината и са напът да достигнат 400 000 за 12-те месеца от същинското начало на епидемията в САЩ в края на март. Отново нека кажем – това е много повече от 36 096 или 34 157. „99% неефективност в убиването на хора“ може да бъде ужасяващо ефективно на практика, когато става въпрос за силно заразна болест.

Но какво ще промени ваксина, която е 95% ефективна при предотвратяването на симптоми на Covid-19, дори да предположим, че не намалява тежестта на симптомите при останалите 5%? Това означава, че този 1% шанс за фатален изход заради болестта ще спадне до 0,05%: 20-кратно намаление. За да не говорим само в проценти – смъртните случаи ще намалеят от 1000 на всеки 100 000 случая на зараза до 50.

Бройката от 250 000 смъртни случая би била 12 500. Това също така ще означава, че смъртността при възрастовата група между 35 и 44 години ще спадне от 68 на 100 000 заразени до три, а рискът при хората между 74 и 84 години ще се свие от 8500 на 100 000 до 425.

Всъщност, стойностите биха спаднали още повече, ако достатъчно американци се ваксинират. Тестовите данни, публикувани досега, не показват дали ваксините предотвратяват заразяване, а само проявата на симптоми. Но ако все пак те оказват ефект и върху заразяването – което засега изглежда вероятно, те ще могат да забавят и дори спрат разпространението на Covid-19.

Груба сметка за заразността на Covid-19 показва, че около 70% от населението трябва да има имунитет, за да намалее разпространението без социална дистанция или други превантивни мерки. Според данни, събрани от епидемиолози и биостатистици от университетите в Харвард и Йейл, близо 55 млн. американци, близо 17% от населението на страната, са били заразени с Covid-19  досега. С това темпо може да станат 30% (или дори повече), докато някоя ваксина стане широкодостъпна.

Ако ваксините наистина се окажат 95% ефективни при предотвратяване на зараза и ако такъв ефект имат и предходните заразявания, то тогава това ще означава, че около 145 млн. незаразени американци (44% от населението) ще трябва да се ваксинират, за да се достигне прагът от 70%.

Това са много „ако“-та. В същото време реалният праг за създаване на т. нар. стаден имунитет може да е по-висок или по-нисък, а може да има и други усложнения на ситуацията. Но това все пак е знак какво може да постигне ваксина с 95% ефективност. Изглежда доста вълнуващо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 5
bgMan
преди 3 години
Сега и математиката ли ще сменяме в духаа на Covd диктатурата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
означава че ако каеш нещо против тоз космически вирОс и полицията идва у вас и ти прилага Митко Гръблев поне в Швабия за са ...German Doctor Raided By Armed Police During Live YouTube Streamhttps://***.zerohedge.com/political/german-doctor-raided-armed-police-during-live-youtube-stream
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още