IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея превръща хотели в апартаменти, за да смекчи недостига на жилища

Мярката трябва да прибави 114 хил. домове в сегмента на общинските жилища под наем през идните две години

16:46 | 20.11.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Южна Корея превръща хотели и офиси в жилища под наем в поредния си опит да отговори на недоволството в страната от растящите наеми, като се насочва към все по-големия брой млади наематели без семейство, които не могат да намерят достъпни жилища, пише Ройтерс.

Правителството съобщи в четвъртък, че ще прибави 114 хил. домове в сегмента на общинските жилища под наем през идните две години, като изкупи празни хотели и офиси и ги превърне в жилищни студиа.

„Всички ще можете да видите как хотели се превръщат в достъпни, висококачествени еднофамилни жилища“, заяви министърът на земята, инфраструктурата и транспорта Ким Хюн-Ме по време на пресконференция.

Решението е взето, след като серия от мерки на администрацията на президента Мун Дже-ин за разрешаване на жилищната криза от 2017 г. насам, не можаха да охладят растящите цени на жилищата.

Депутати от опозицията осъдиха плана за превръщане на хотели в общински жилища на фона на обществения гняв заради провала на правителството да овладее силно растящите цени на жилищата.

„Тук има усещане за отчаяние. Колкото и абсурдно да звучи, изкупуването на хотели, бизнес имоти и превръщането им в жилища може да е най-бързият начин за увеличаване на предлагането на жилища“, коментира Йо Куон-хуей, анализатор на имотния пазар в компанията Real Estate 114.

„Но вниманието в четвъртък върху предлагането на  жилища за едночленни домакинства може да разочарова семействата с деца, които са в центъра на кризата с недостига на жилища и имат същите затруднения да намерят достъпни домове“, отбелязва Куон.

По-рано мерките включваха смекчаване на ограниченията за височина на сградите и превръщането на военни обекти в жилища, но те не можаха да отговорят бързо на недостига на домове.

„Този път политиките са насочени към бързото увеличаване на жилища, които могат да бъдат отдавани под наем, за да отговорят на търсенето на т. нар. jeonse имоти“, каза финансовият министър Хон Нам-ки на пресконференция.

Jeonse е подлежащ на връщане депозит, плащан вместо месечен наем за наемането на жилищен имот за около две до четири години в Южна Корея.

От юли Законът за защита на отдаването на жилища под наем ограничи ръста на депозитите jeonse на 5% и позволи на наемателите да удължават стандартни двугодишни договори за още две години, ако самите собственици не се нанесат в имота.

Законът предизвика безпрецедентен недостиг на jeonse жилища в страната, тъй като собствениците предпочетоха да опразнят имотите преди задействането му през юли, за да могат да увеличат депозитите за нови наематели предвид очакването, че няма да могат да ги повишават отново през следващите четири години.

За някои идеята да живеят в общинско жилище просто не е привлекателна.

„Правителството знае, че има обществена стигма върху хора, живеещи в общински жилища. Отказвам да се нанеса в такова, независимо дали е бляскав хотел, или не“, казва 28-годишна офис служителка в Сеул, която живее с родителите си.

Броят на домакинствата, състоящи се само от един член, е нараснал с 18% между 2015 и 2019 г. до 6,15 млн., или над 30 на сто от всички домакинства в Южна Корея спрямо 27,2% през 2015 г., сочат официални данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
само да те питам , дали спейки под масата днес , утре ще спиш в Елесейския дворец например ... щото май туй е технологията според тебе ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
kane
преди 3 години
Аз лично познавам хора, които са живяли в каравана. Зная за милионери, които спят на пода под бюрото си.. Има страшно много интелигентни хора в калифорния които са бездомни. Често казано и пред мен е стоял този въпрос и дори все още стой. Понякога, за да мръденш напред или промениш посоката си на развитие трябва да направиш компромис с комфорта си. Самият мъск е спял в офиса на диван и продължава да спи. За вас мамините детенца, поклониците на тръмп комфорта на наследствения панел е минимума ниво на комфорт. И една от причините да си останете в него завинаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Искаш ли да ти направя колиба от листа и клони и семейството ти да живее в нея? Няма да ти взема пари, но ти ще си я узаконяваш и вода и ток ти ще си прекарваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
melon
преди 3 години
"Нецивилизованият" свят има голямо предимство в това отношение. Прави се колиба на младото семейство и готово. Сега всякакви заробващи неща, само за единия покрив...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още