IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Публичният дълг на Великобритания достигна до рекордни нива

В същото време коледният шопинг сезон започна с 1,2% ръст на продажбите на дребно

14:48 | 20.11.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Великобритания е взела заеми за рекордните 215 млрд. паунда през първите седем месеца на финансовата година, подчертавайки предизвикателството, пред което е изправен финансовият министър Риши Сунак в изготването на тригодишния план за публичните разходи, предаде Ройтерс.

Дългът на публичния сектор през октомври е в размер на 22,3 млрд. паунда, което е под прогнозите на икономистите в проучване на Ройтерс. Заемите през септември също са ревизирани рязко надолу.

заеми заеми

В същото време статистически данни показаха месечен ръст на продажбите на дребно с 1,2% през октомври и повишение от 5,8% спрямо година по-рано. Това е шестото поредно месечно повишение в продажбите на дребно, като последният ръст надмина прогнозите на анализаторите.

Търговците на дребно обаче са изправени пред труден ноември, тъй като много магазини са затворени заради последните ограничения срещу коронавируса, която засегна Великобритания по-силно от другите големи икономики.

Британският публичен дълг е напът да достигне близо 400 млрд. лири през тази финансова година, което е рекорд спрямо размера на икономиката от Втората световна война насам.

„Това е отговорност, която сега трябва да се поеме, но също така е ясно, че с времето трябва да гарантираме, че публичните финанси са устойчиви“, заяви  финансовият министър Риши Сунак.

Очаква се на 25 октомври да станат ясни плановете за разходите на правителството през следващата година.

Правителството вече заяви, че ще одобри най-голямото увеличение на военните разходи след Студената война.

Но местни медии съобщават, че Сунак ще замрази заплатите на учителите и полицията, а правителството отказва да потвърди, че ще запази разходите за чуждестранна помощ в размер на 0,7% от БВП.

Публичният дълг нарасна и възлезе на 2,077 трлн. лири, или 100,8%, от годишната икономическа продукция през октомври, съобщи Службата за национална статистика.

По-силният растеж на икономиката през третото тримесечие означава, че като дял от БВП дългът е спаднал леко от върха от 101,2%, достигнат през септември, най-високото ниво от 1960 г.

Националната статистика ревизира надолу прогнозата си за дълга от април до септември с 15,9 млрд. лири след по-ниски от очакваните разходи за защита на работните места и по-високи от очакваните приходи от данък върху добавената стойност.

Великобритания, поне засега, може да заема евтино, за да финансира нарастването на разходите си, голяма част от които вероятно ще отпаднат, след като пандемията отмине.

Английската централна банка обаче предупреди, че има вероятност за дългосрочни икономически щети.

През миналия месец Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че Великобритания вероятно ще трябва да повиши данъците след пандемията, за да запълни празнината. 

Ранно коледно пазаруване

Данните от петък показват неочаквана активност в сектора на търговията на дребно през октомври, преди четириседмичното блокиране да влезе в сила в Англия този месец.

продажби продажби

„Потребителите са започнали коледното пазаруване по-рано тази година, стимулирани от ранните отстъпки в редица магазини“, съобщиха от държавната статистика.

Търговците на дребно се възстановиха от блокирането, като обемите на продажбите са с 6,7% по-високи от нивата преди пандемията.

Но голяма част от печалбата е от онлайн продажби и някои сектори като магазините за дрехи на улицата изпитват сериозни трудности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 3 години
А нима това е някаква изненада?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още