IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Росатом": Чакаме механизъм за възвръщане на инвестициите в АЕЦ "Белене"

Проектът за нова ядрена централа у нас е практически замразен, смята Кирил Комаров

17:44 | 20.11.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Кирил Комаров. Снимка: Архив Investor.bg</em></p>

Кирил Комаров. Снимка: Архив Investor.bg

"Росатом" е в очакване правителството на България да предложи механизъм за възстановяване на направените инвестиции в проекта АЕЦ "Белене". Това стана ясно от думите на Кирил Комаров, първи зам.-директор по развитие и международна дейност в ядрената корпорация по време на пресконференция в Сочи, излъчена на сайта на компанията.

За всеки инвеститор е важно не само изграждането на проекта, на централата в случая, а и как ще бъдат възстановени направените инвестиции. Това е тема, която "Росатом" обсъжда с българското правителство, каза Комаров, припомняйки, че АЕЦ "Белене" е чисто икономически проект, който ще бъде осъществен без държавни гаранции.

"Такъв прецедент, честно казано, не познавам", заяви ръководителят на "Росатом" и посочи, че държавата винаги участва в строителството на ядрени централи, защото без разрешение на правителството подобен проект не може да бъде осъществен.

Финландия също заявява, че не участва в проекти за изграждане на нови ядрени мощности, но в плановете им има ясна програма за възвръщаемостта на инвестициите. Всеки акционер участва с пропорционален дял в изкупуването на произведената електроенергия по преференциални цени.

"В България липсва дори механизъм за продажбата на свободния пазар", заяви още Комаров.

От думите на ръководителя на "Росатом" става ясно, че в момента проектът за АЕЦ "Белене" е практически замразен.

Заради пандемията потенциалните инвеститори нямат физически достъп до т.нар. "data room", всички информационни материали за проекта. Комаров изрази надежда, че в момента, в който коронавирусът спре да бъде такава заплаха, работата по АЕЦ "Белене" ще бъде възстановена.

Той коментира и подписаното през лятото споразумение с Framatome и GE Steam Power. "Това беше важно решение, защото искаме да реализираме този проект, като използваме всички най-добри достъпни в момента световни технологии", обясни още Комаров. Консорциумът обединява руската ядрена технология с френската технология за турбини, френско-германски технологии автоматизирана система за управление и т.н.

"Този консорциум далеч  не изчерпва всички международни компании, които могат да вземат участие в този проект", заяви ръководителят на "Росатом".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Това всъщност намек за изнудване ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Тоя е леко нагличък, ми се струва.Да ни върнат парите за реакторите, които няма да бъдат използвани никога и можем да върнем някой лев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
той механизъма е ясен какъв е ... ама нема кинти за него . тука се тръшкат и ривът за 2ст към цената на токът за да се плащат нормални цени на ТЕЦ-овете за да им спори работата и да не трупат дългове , какво остава да се изплющът едни 24ст отгоре ... :))) ... забрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още