IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички индекси на БФБ затварят със седмични ръстове

Общо седем дружества са печеливши за седмицата, а от страната на губещите са шест компании

19:00 | 20.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българската фондова борса (БФБ –София) изпраща седмицата предимно с повишения и по-висок седмичен оборот, благодарение на няколко големи сделки в четвъртък

В петък SOFIX се повиши с 0,84% до 426,40 пункта, като за седмицата се повиши с близо 0,2%.

По-широкият BGBX40 прибави 0,52% към стойността си по време на последната сесия, като остана почти без промяна за седмицата.

Секторният BGREIT се понижи с 0,35% до 131,48 пункта, като от понеделник до днес прибави 0,5% към стойността си.

От своя страна дневния ръст при BGTR30 е с 0,42%, а през последните пет сесии индексът се повиши с 0,3%.

След вчерашните по-големи сделки, днес активността на борсата отслабна, като оборотът за деня възлезе на 184 ,9 хил. лв. Сключени бяха 126 сделки с 41 емисии. Оборотът от търговия с компании от състава на SOFIX остана на ниво от 61,2 хил. лв. след 60 сделки с 14 дружества. Седмичният оборот възлезе на над 8,6 млн. лв., като по-голяма част от него се дължи на сделките от четвъртък. 

Пет от тях увеличиха цената на акциите си, като най-голям ръст (4%) записа „Химимпорт“ . Сходни повишения отчетоха и „Еврохолд България“ АД с 3,87% и „Стара планина холд“ АД с 3,46%. Фармацевтичната „Софарма“ увеличи цената на книжата си с 2%, а „Трейс Груп Холд“ АД с 0,6%. 

Други пет от търгуваните дружества не записаха промяна в цената на книжата си, а четири компании останаха на червена територия. Най-губещата компания за деня е „Монбат“ със спад от 2,27%. На второ място по понижение е „Адванс Терафонд“ АДСИЦ, чиито акции поевтиняха с 1,73%.

Спад записа и „Доверие Обединен Холдинг“ АД (-0,61%) и ТБ „Централна кооперативна банка“ АД (-0,54%).

Лидер по оборот за седмицата е производителят на лекарства „Софарма“ с 200,9 хил. лв. На второ място е „Еврохолд България“ АД със 113,6 хил. лв., а на трета позиция е ТБ „Първа Инвестиционна Банка“ със 108,7 хил. лв.

Общо седем дружества са печеливши за седмицата, като с най-много поскъпнаха акциите на       „Стара планина холд“ АД с ръст в цената от 3%. На второ и трето място са „Еврохолд България“ и „Градус“ съответно с повишения от 2,55% и 2,1%.

От страната на губещите през последните пет борсови сесии са шест компании, като ТБ „Първа Инвестиционна Банка“ отписа 5,4% от цената на книжата си. Акциите на „Монбат“ поевтиняха с 2,3%, а тези на ТБ „Централна кооперативна банка“ АД отчетоха седмичен спад от 2,14%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още