IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сачева: Правителството успява да управлява кризата с коронавируса

Пет месеца България отчита стабилен спад при безработицата, изтъква социалният министър

22:50 | 20.11.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

България успява да управлява кризата и ако е останало усещане за „изпускане на кризата“, то това се дължи понякога на безпокойството у всички предвид факта, че става въпрос за пандемия, която е непозната, заяви социалният министър Деница Сачева пред БНТ.

„В момента имаме 5800 души, които се лекуват, за последните дни 5700 са оздравелите“, изтъква министърът, добавяйки: „В повечето български болници има техника и апаратура, и предпазни средства, липсват лекарите“. 

По нейните думи не е възможно от пролетта до септември да бъдат произведени нови лекари и медицински сестри.

„План има. Вчера бяха показани конкретни мерки, които се вземат в зависимост от това колко е заболеваемостта в страната. Трябва да си даваме сметка, че пандемията е трудна за управление, защото е трудна за прогнозиране“, подчерта Сачева, добавйяки: „Детски добавки ще има за всички, през директни плащания ще получат тези, които имат доход до 410 лв., а 80% от надбавките ще получат тези с доход между 410 лв. и 510 лв., останалите ще могат да получат детските си надбавки чрез данъчни облекчения“.

По отношение на безработицата Сачева заяви, че за месец октомври нивото ѝ достига 6,9%.

„Пет месеца имаме стабилен спад на безработицата, 222 518 души е общият брой на безработните в България. Стремим се да застанем зад всеки човек, който има нужда от помощ“, подчерта още Сачева.

Тя изтъкна, че правителството се стреми да налага мерки от каквито обществото има нужда, които да бъдат балансирани между здравните и социално-икономически мерки.

„Нова мярка ще бъде одобрена на следващото заседание на Министерски съвет, която се отнася за затворени бизнеси, ще бъдат отделени 50 млн. лв. за 50 000 души за всички бизнеси, които биха били затворени евентуално“, посочи още Сачева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
точно обратноро е. граждани ***, защото системата е блокирана от паникьори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
bgMan
преди 3 години
Я виж ти!Започваш да звучиш като расист и шовинист. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 3 години
говориш за глупостта и безотговорността на хората в това да изберат нефелно, некадърно и корумпирано правителство с шеф мутраТА ? ... Прав си.. да ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
Граждани *** пред болниците защото мнозинството отказват да спазват дори минималните предпазни мерки въведени от властите. Не може да търсиш отговорност от правителството за глупостта и безотговорността на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Голямо управление пада на фона на изнемогващото съсловие от лекари и медицински кадри заедно с умиращи граждани пред болниците.И тая калинка живее в някаква паралелна реалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Pyramid
преди 3 години
Съвършеното Дебелоочие, наглост и ниска култура позволяват на такива двуноги да плещят врели-некипели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още