IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България губи 41,6 млн. долара на година заради глобални данъчни злоупотреби

Сумата се равнява на 0,33% от данъчните приходи на страната ни, показва доклад

10:47 | 21.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

България губи всяка година 41,6 млн. долара заради глобални данъчни злоупотреби, показва доклад на неправителствената организация Tax Justice Network.

Това се равнява на загуба на 0,33% от данъчните приходи или 6 долара на човек от населението. Загубите обаче са по-малки в сравнение със средното равнище в света от 2,6% от данъчните приходи и под средното ниво в региона от 3,4%.

Страната ни губи 25 млн. долара заради укриване на данъци от международни корпорации, и 16 млн. долара от злоупотреби на физически лица, сочи докладът.

Изгубените данъчни приходи у нас се равняват на 1,62% от бюджета за здравеопазване и на 1,8% от бюджета за образование. Изгубените приходи от данъцибиха били достатъчни за изплащането на годишните заплати на 5016 медицински сестри, изчисляват от Tax Justice Network.

В глобален план страните губят общо над 427 млрд. долара от данъчни приходи всяка година заради укриване на данъци от международни корпорации и физически лица. Те струват на страните годишните заплати на близо 34 млн. медицински сестри или една годишна заплата на медицинска сестра всяка секунда.

Неправителствената организация анализира укриването на данъци страна по страна и публикува доклада си, който определя като първи по рода си, целящ да хвърли светлина върху финансови потоци, известни със своята непрозрачност.

Данните, публикувани в момент, когато светът се бори с коронавирусната пандемия, са получени въз основа на декларации на международни компании пред данъчните власти, публикувани неотдавна от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), които се отнасят за 2016 г.

За физическите лица организацията използва разполагаемите данни за банкови депозити пред Банката за международни разплащания от 2018 г.

Tax Justice Network смята за укриване на данъци всички финансови потоци към чужбина с цел избягване на данъчното облагане, без да влиза в дебата дали това е незаконно или не.

Над 40% от изгубените данъчни приходи идват от физически лица

От 427-те милиарда долара, изгубени приходи от данъци, 245 млрд. долара са укрити от компании, а 182 млрд. долара – от физически лица.

Според авторите на доклада международните компании преместват печалби на стойност 1,3 трлн. долара в държави, смятани за данъчен рай, както и към редица богати страни, които не са включени в черните списъци на Европейския съюз.

Физическите лица местят в подобни държави финансови активи на стойност 10 трлн. долара.

Най-богатите региони в света губят най-много данъчни приходи. Северна Америка е изгубила 95 млрд. долара, а Европа – 184 млрд. долара, което се равнява съответно на 5,7% и 12,6% от бюджета им за здравеопазване в разгара на пандемията.

Латинска Америка и Африка губят по-малко пари, но последиците са много по-тежки, тъй като загубите съставляват съответно 20,4% и 52,5% от бюджета им за здравеопазване.

Докладът разглежда и страните, които се възползват най-много от укриването на данъци. Каймановите острови, които са отвъдморска територия на Великобритания, са големият печеливш с дял от 16,5%, следван от Великобритания с 10%, Холандия с 8,5%, Люксембург с 6,5% и САЩ с 5,53%.

„Под натиска на големите компании и страни данъчен рай като Холандия или Великобритания и техните сателити нашите правителства поставят желанията на богатите компании и физически лица над нуждите на всички останали“, счита Алекс Кобам, генерален директор на Tax Justice Network.

Докладът, публикуван преди виртуалната среща на върха на Г-20, организирана от Саудитска Арабия, призовава световните ръководители да позволят публикуването на фискални данни държава по държава за международните компании, тъй като ОИСР публикува само агрегирани цифри. Неправителствената организация настоява също да се облагат с по-високи данъци компаниите и богатите хора, за да се намалят неравенствата, причинени от пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
lyusien
преди 3 години
Само 41 милиона ...... Увеличете го по 10 и ще бъдете много близко до истината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още