IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Електронното направление и рецепта ще са готови до седмици

Няма страх от налагане на по-строги мерки, но засега няма нужда, заяви вицепремиерът

11:13 | 21.11.20 г. 2
<p>
	Вицепремиерът Томислав Дончев.&nbsp;<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Вицепремиерът Томислав Дончев. Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Електронното направление и рецепта ще са готови до няколко седмици, каза пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев.
За първото личните лекари трябва да се присъединят към системата, което се оказа малко по-сложно, а за второто – има дълга номенклатура от лекарства, която трябва да се въведе, поясни той.

Като софтуер са готови, добави Томислав Дончев и обясни, че внедряването на системата не е толкова просто – има усилия и адаптиране, но ще се случи. Вицепремиерът коментира, че здравната система е подложена на неимоверен
натиск, но се справя засега. Относно по-строгите мерки заяви, че няма страх те да се наложат, но нямало нужда засега.

Той обясни, че е важна самоотговорността към себе си и другите, за да не се стига до критични ситуации в болниците, както и че няма как всеки човек да се следи спазва ли мерките за носене на маска и дистанция.

Според него в началото на пандемията у нас всичко е било неясно, затова и властите са имали по-строги решения относно карантината, а сега има повече опит и е изграден алгоритъм как да се действа при заболели от коронавирус.

Относно предстоящите избори Дончев заяви, че няма намерение те да се отлагат. Но се мисли как да се проведат така, че да има минимален риск за населението.

В същото време еврокомисарят за иновациите и научните изследвания Мария Габриел коментира пред Нова телевизия, че страните членки на ЕС ще получат по едно и също време и пропорционално на населението им достъп до ваксината срещу COVID-19.

„Европейската агенция по лекарствата вече анализира данните на двете компании, които обявиха, че ваксините им срещу COVID-19 са високо ефективни. Реалистично е до края на годината да се сертифицира кандидат за ваксина. Това обаче не означава, че още на следващия ден ваксината ще е на разположение. Трябва да се вземат под внимание редица фактори като например начините за съхранение”, заяви Габриел.

По думите й всички държави на ЕС, по едно и също време, пропорционално на  тяхното население, ще получат достъп до медикамента. Това важи и за България, тъй като се преговаря с производителя от името на евроблока.

„Няма как да се изчислят разходите за ваксината към момента, тъй като все още няма яснота, който ще е доставчикът. Към момента сумите варират”, заяви еврокомисар Габриел.„Ваксината срещу COVID-19  ще бъде безплатна и достъпна”, посочи тя.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
хората с психични проблеми щели да се обслужват с предимство ... тъй че , споко , апчетата редовно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
lyusien
преди 3 години
Няколко седмици може да значи от 2 до 20 седмици Какво точно е имал Дончев предстои да разберем........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още