IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Калифорния продължава неумолимия си ръст въпреки пандемията

Банките в САЩ са одобрили 1,05 млн. ипотечни кредита през третото тримесечие, което е ръст с 25% на годишна база

17:13 | 21.11.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Недвижимите имоти в Лос Анджелис продължават да се продават девет месеца след началото на пандемията, пише Bloomberg.

Тъй като лихвите са на едно от най-ниските си нива в историята, много наематели преоценяват жилищните си варианти, казва Джейсън Опенхайм, звезда в риалити поредицата Selling Sunset на Netflix, която включва екип от брокери и продаваните от тях лъскави имоти в Лос Анджелис.

“Да си го кажем направо, най-богатият 1% от хората в света се справят много добре сега, тъй като пазарите са на най-високото си равнище в историята, а лихвите са изключително ниски“, казва Опенхайм, управляващ компанията си Oppenheim Group на Sunset Boulevard, около който се върти действието в шоуто. „Сега къщите са достъпни и хората искат да се измъкнат от пренаселените си апартаменти“, допълва той.

Лос Анджелис не е единствен. Откакто COVID-19 беше обявен за извънредна здравна ситуация през март, купувачи на жилища в най-големите градове в Калифорния не спират да залагат на недвижимите имоти.

Заедно с Лос Анджелис Сан Хосе, Сан Диего, Сакраменто и Сан Франциско са американските пазари в най-голям скок на новите ипотечни кредити през третото тримесечие, сочи изследване на ATTOM Data Solutions, която следи градове с най-малко 1 млн. души население. Това се е случило в трите месеца с рекорден ръст на броя на покупките на жилища с ипотечен кредит в страната.

Каква пандемия?

В цялата страна кредиторите са одобрили около 1,05 млн. жилищни кредита през третото тримесечие, което е скок с 25% спрямо същия период на 2019 г., показват данните на ATTOM. Новите жилищни кредити са съставлявали около 34,5% от общата ипотечна активност миналото тримесечие.

„Жилищният пазар продължава да функционира сякаш рецесията, породена от пандемията, не съществува. Купувачите и собствениците, привлечени от ниските лихви по ипотечните кредити, продължават да се редят за заеми на невиждани от над десет години нива“, казва Том Тета, главен продуктов директор на ATTOM. Калифорния Калифорния

Заедно с наемателите по-млади купувачи навлизат на пазара.

„Простият факт е, че милиони образовани представители на поколението Y (родените между 1980 и 2000 г. – бел. ред.) сериозно купуват къщи и се конкурират за недостатъчния брой жилища продажба“, казва Джеф Тръкър, старши икономист в имотната компания Zillow.

Засиленото търсене на затегнат пазар тласка месечния и тримесечния ръст на цените на жилищата до нива, които не са виждани от 2005 г. насам, сочат данните на Zillow.

Ниски наличности

Ограниченото предлагане е отразено на много пазари в Калифорния, където табелите „за продажба“ изчезват бързо от предните дворове. Обявите в Лос Анджелис са намалели със 17,5% на годишна основа през седмицата до 14 ноември. В Сан Диего те са с 33% по-ниски, а обявите са намалели с 37,2% в Сакраменто. В Ривърсайд, източно от Лос Анджелис, обявените за продажба жилища са се свили почти наполовина, показват данните на Zillow.

Някои от новите купувачи се насочват направо към луксозния сегмент, след като натрупали състояние от технологичния бум. Технологичният индекс Nasdaq Composite достигна рекорд през третото тримесечие и остава около това ниво, а S&P 500 постигна нов рекорден връх по-рано тази седмица.

“Instagram, TikTok, YouTube, младите хора избиват рибата. Продавам един куп жилища на цена между 5 млн. и 10 млн. долара на хора от социалните мрежи“, споделя Опенхайм. Калифорния Калифорния

Но не всички пазари се справят добре, тъй като загубата на работни места от пандемията продължава да натежава върху доверието на потребителите в други части на САЩ. Тета предупреждава, че „пандемията и други фактори може да се обединят и да спрат бума на пазара“.

Питсбърг, Рочестър и Бъфало, Детройт и Ню Йорк са сред големите градове, които регистрират спад на ипотечните кредити спрямо година по-рано. Калифорния Калифорния

Въпреки смесените сигнали Zillow очаква 2021 г. да бъде най-добрата година за продажбите на жилища от 2006 г. насам.

„Хората нямат никакви притеснения да купуват на този пазар. Вероятно ще станем свидетели на няколко добри години пред нас“, прогнозира Опенхайм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
Koger
преди 3 години
Строителството на нискоенергийни, енергийно ефективни или пасивни къщи обикновено се изпълнява като сглобяеми конструкции. Сглобяемите нискоенергийни къщи са плод на високотехнологичен дизайн и строителство с повишено внимание към детайла. За повече информация относно строителство на нискоенергийна сглобяема или енергийно ефективна къща: https://koger.bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 3 години
Въпроса е колко е стабилен фундамента.ФЕД печати,но не за имоти.Имотите просто реагират.Негативите от кризата ще се мултиплицират догодина,в момента това с имотите е моментна снимка на едни процеси,които не са устойчиви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
ПИЧ
преди 3 години
Така е защото FED печати безумно количество пари. По-добре да вземеш заем и след 10-15 години имота ти ще струва в пъти повече от заема. На крилете на инфлацията, всички ще отчитат по-добри резултати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още