IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на нови офиси в центъра на Лондон се сви с 50% за шест месеца

Единбург е единственият регионален пазар във Великобритания с ръст на усвоените офис площи за деветмесечието на годишна база

10:03 | 23.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Строителството на нови офис площи в центъра на Лондон е намаляло с 50% през шестте месеца до септември, тъй като последиците от COVID-19 върху големите градове карат строителните предприемачи да са по-сдържани, показва публикувано в понеделник допитване, цитирано от Ройтерс.

Обемът на новите площи в строеж е намалял до 241 хил. кв. м, с което той се е върнал на средните си нива през годините след бума преди пандемията, показва изследване на Deloitte за строителството на офиси в Лондон.

Според него 40% от новото строителство е предварително наето, което е по-висок дял от средното равнище и е сигнал за спекулативно строителство.

Най-малко шест спекулативни проекта са били изцяло замразени в очакване на по-голяма яснота, а много други са били отложени до 2021 г., съобщава Deloitte.

Според предприемачите слабото търсене от наемателите е голямото препятствие за стартирането на нов проект, след като пандемията принуди много хора да работят от вкъщи, оставяйки части от британската столица почти пусти.

Преминаването към работа от вкъщи накара много компании да обмислят по-дългосрочен и по-гъвкав подход към посещаването на офиси, което предизвиква въпроси за бъдещото търсене на офис кули в британската столица.

Отделно проучване на консултантската компания Savills установи, че Единбург е единственият регионален офис пазар във Великобритания, на който усвоените площи за деветмесечието на 2020 г. надхвърлят нивата от 2019 г.

Усвоените офис площи в центъра на шотландската столица през първите три тримесечия са достигнали близо 37 хил. км. м, което е ръст с почти 30% спрямо същия период на миналата година, въпреки че резултатът се дължи на една голяма сделка за предварително отдаване под наем на офис площи, финализирана през третото тримесечие. Броят на сделките в Единбург за деветмесечието е под половината от този през 2019 г.

По данни на Savills секторът на застрахователните и финансовите услуги е съставлявал над 75% от усвоените офис площи в Единбург през деветмесечието.

„Въпреки нарушаването на пазара заради продължаващата пандемия от COVID-19 случващите се сделки показват доверие в офис пазара в центъра на Единбург, което ще преодолее настоящата несигурност“, коментира Майк Ървайн, директор на отдела за офис площи на Savills в Единбург.

Предлагането на офиси клас А и Б в центъра на шотландската столица е ограничено до едва 60 хил. кв. м, от които 36 800 кв. м са клас А. По данни на Savills наемите на офис площи клас А надхвърлят 382 паунда на кв. м.

Инвестициите в офиси в Единбург са възлезли на 210 млн. паунда между първото и третото тримесечие, което е малко над дългосрочното средно равнище за периода от 205 млн. паунда. 85% от инвестициите са дошли от чуждестранни инвеститори, което показва силното международно доверие както в офис пазара в Единбург, така и в по-широката икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още